Grzesiek95112 Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2012 Witam.Sony Ericsson dał możliwość developerom odblokować bootloader, nawet na ich stronie napisali jak. Niestety nie w naszym języku. Dzisiaj opiszę proces łamania bootloadera na nasze Arc/Arc S po Polsku. Tą metodą można odblokować inne nowsze telefony Sony Ericssona. Jakie można sprawdzić na oficjalnej stronie Sony. Musisz wiedzieć, że ingerowanie w telefon wiąże się z utratą gwarancji. Nikt nie odpowiada za uszkodzenia spowodowane poniższą procedurą.Zanim zabierzesz się za odblokowanie bootloadera musisz zainstalować Android SDK.Sprawdzenie możliwości odblokowania bootloadera:Wpisz tak gdzie się wpisuje numery telefonów *#*#7378423#*#*.Przejdź do Service info > Configuration > Rooting Status.Jeśli Bootloader unlock allowed pokazuje Yes, bootloader może zostać odblokowany, jeśli pokazuje No, nie da się odblokować bootloadera tą metodą.Proces odblokowania bootloadera:Pobierz sterowniki i fastboot.zipWejdź na tą stronę i kliknij przycisk Yes, I'm sure, zaznacz wszystkie "ptaszki" oraz kliknij I accept. Wpisz imię, Twój e-mail oraz imei telefonu, w którym odblokowujesz bootloader.Powinno wyskoczyć okienko z kodem, który będzie potrzebny w następnych punktach.Wypakuj fastboot.zip w dowolne miejsce, wejdź do folderu.Przytrzymaj Shift, PPM w dowolne puste miejsce i wybierz opcję Otwórz okno polecenia tutaj. Nie zamykaj nowego okienka, one również będzie potrzebne w następnych punktach.Wyłącz telefon, wyjmij baterię.Wsadź baterię i podłącz telefon w trybie fastboot(jak patrz niżej)W oknie poleceń wpisz:fastboot.exe -i 0x0fce getvar versionJeśli wartość jest zwrócona, to telefon jest dobrze podłączony. Nadal nie zamykaj wcześniej otwartych okien.Wpisz(XXX to kod z punktu 3):fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0xXXXJeśli wszystko poszło tak jak trzeba, to bootloader w Twoim telefonie został odblokowany.Tryb fastboot:Xperia Arc/Arc S, Xperia neo/neo V, Xperia Pro - przytrzymaj MENU i podłącz USB do komputeraXperia Play - przytrzymaj przycisk Search i podłącz USB do komputeraXperia mini/mini pro, Xperia ray, Xperia active, Live with Walkman - przytrzymaj VolUp i podłącz USB do komputera 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Na mojej Arc S w Bootloader unlock allowed pokazuje No. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Bo rozumiem że opisany sposób nie zadziała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychuvek Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Bardyo Ci dziękuje za ten poradnik, bardzdo mi się przydał *bardzoA jak mi sie teraz nie chce właczyć telefon to co musze zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek95112 Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Bardyo Ci dziękuje za ten poradnik, bardzdo mi się przydał *bardzoA jak mi sie teraz nie chce właczyć telefon to co musze zrobić?Kiedy przestał się włączać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej19871 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Na przyszłość informuję - > Nawet nie próbować tego sposobu na telefonach z salonu Orange. Kuszące telefony w atrakcyjnej cenie mają poblokowane co się da i praktycznie root to max. w związku z tym - nawet nie próbować tą metodą odblokowywać bootloadera.Pozdrawiam Edytowane 28 Stycznia 2013 przez aloisy Drobne poprawki stylistyczne ;) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeregowy Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Ja na swojej mango już dawno złamałem bl'a. Przy czym nawet nie miałem zainstalownych Android SDK.Poradnik super Estetyczny i co najważniejsze łatwy do ogarnięcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killerr92 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Witam,mam małe pytanie.Czy jeżeli po wejściu do Service info > Configuration przy Rooting statu mam napisane:Bootloader unlocked:YES to bootloader został już odblokowany? kupiłem używanego ARC a jest to mój pierwszy android.Pozdrawiam serdecznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeregowy Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Killer, tak z tego co napisałeś wynika że bl jest złamany. Jeśli by pisało Bootloader allowed unlocked: yes. To znaczy że nie jest odblokowany ale jest taka możliwość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ch3mi Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Pojawia mi się taki błąd. Co robić?~~~~~~~~ Problem był banalny zapomniałem o '0x' przed kluczem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuLiVeR Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Na przyszłość informuję - > Nawet nie próbować tego sposobu na telefonach z salonu Orange. Kuszące telefony w atrakcyjnej cenie mają poblokowane co się da i praktycznie root to max. w związku z tym - nawet nie próbować tą metodą odblokowywać bootloadera.Pozdrawiam A to dlaczego nie probować ?Tak btw. To witam wszystkich serdercznie Dobra już wiem. Doczytałęm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 1 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Tak btw. To witam wszystkich serdercznie Witaj! A to dlaczego nie probować ?Pomimo tego że już wiesz poinforumje innych. Ta metoda na orange'owskim ArcS najprawdopodobniej wywali wam kilkogramy błędów w cmd a być może ucegli nam telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix121891 Opublikowano 1 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Koledzy pomocy. Kiedy uruchamiam program to mam takie coś : http://postimg.org/image/oz21duh5j/ Jestem laikiem, ale to jest zbyt długo bo robiłem to już kilka razy i czekam już dobre 15 min. Moja konfiguracja sprzętowa:Intel I3 Sandy Bridge 2330M 2.38 GHz x 4Windows 7 SP1 Home Premium4GB ramKabel USB to zwykły kabelek od Nokii Lumii 820Xperia Arc s android 4.0.4 I on czeka na to urządzenie w nieskończoność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Takie coś to oczekiwanie na podłączenie telefonu do komputera. Zainstaluj sterowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrix121891 Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Stery zainstalowałem, i nadal nic. Wybrałem to od Xperii Arc/S PS. Telefon ma być w trybie ładowania czy wejść do systemu?Dobra Dzięki. Źle zainstalowałem sterownik, i zamiast menu trzymałem home. Nie wiem dlaczego ale... Czasami tak mam. Nie mądry Ja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaudyn1998 Opublikowano 4 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Mam problem od punktu 3 . Dobrze zainstalowałam sterowniki ale żadne okno mi nie wyskoczyło ; c I nigdzie mi nie wyskoczyło bym wpisała e-mail i te dane , Co mogę zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanoltom Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 czy możecie reaktywować link do sterowników bo te już sa martwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aloisy Opublikowano 17 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Nie, sterowniki są na serwerze. Wysłano z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spawn3214 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matikoo Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Siema, dlaczego wiersz poleceń ciągle pisze mi "waiting for device", wszystko robię zgodnie z instrukcjąPomóżcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aloisy Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Starowniki. Lub zmień port usb. Czasami tak się zdarza, i trzeba zmienić komputer - przyczyna nie jest mi znana. Wysłano z telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankessster Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Fastboot -i 0xfce flash boot boot.img to wstukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matikoo Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Ok, zapomniałem wgrać sterowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alutka2302 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Killer, tak z tego co napisałeś wynika że bl jest złamany. Jeśli by pisało Bootloader allowed unlocked: yes. To znaczy że nie jest odblokowany ale jest taka możliwość.Ja mam tak samo jak Killer, ale np Tintanium Backup wyswietla mi komunikat, że mam sprawdzić czy tel jest zrootowany. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobkos9 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 moj telefon ma 15 znakowy numer imei a wyskakuje mi ze 14 znakow to max co zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi