NeoCM Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 [Xperia L] Odblokowywanie Bootloadera Na wstępnie oznajmiam, iż możecie uśmiercić swoją słuchawkę, my (forum) i ja nie ponosimy odpowiedzialności za szkody. Robisz to na własne ryzyko. Użytkownicy Orange ... nie mają możliwości odblkowania bootloader, ponieważ niezbyt mądry Orange blokuje również bootloader. Odblokowanie bootloadera spowoduje utratę danych i reset do ustawień fabrycznych, więc najlepiej by było abyście zrootowali urządzenie i zrobili kopię zapasową kluczy DRM. Ta metoda je usunie, a wy możecie stracisz możliwość poprawnego działania programów od Sony w tym Wolkmana... CO do ROOT przejdź tu: http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/1430-xperia-l-root-na-412-i-422-ub-lb/ Jak zrobić kopię Kluczy DRM: http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/1486-xperia-z1-kopia-zapasowa-ta-czyli-kluczy-drm/ Na początek: Zainstaluj sterowniki USB Włącz debugowanie USB w telefonie Jeżeli ich nie ma to przejdź w Ustawienia/ Informacje o telefonie -> kliknij 8 razy na "numer kompilacji", w tedy pojawią się opcje programistyczne w Ustawieniach Pobierz program Flashtool i go zainstaluj na PC http://www.flashtool.net/download.php Na początek sprawdź czy możesz odblokować bootloader!! w dialer wpisz *#*#7378423#*#* przejdź Service info-> Configuration Rooting status :Bootloader unlock allowed - możesz odblokować bootloader i przechodzisz do kolejnych czynności!Bootloader unlock not allowed - nie możesz odblkować bootloadera!!! Jeżeli telefon już jest odblokowany bedziemy mieli napis Bootloader unlock done Instrukcja: (poprzez flashtool) Przechodzimy na stronę SONY dot. odblokwoania bootloader http://unlockbootloader.sonymobile.com/ Przechodzimy na sam dół, tam jest opcja "Start Unlock Bootloader" - wybieramy ją Kolejno, jesteś pewien , następnie akceptujemy warunki i ostrzeżenia Wpisujemy swoje dane, numer IEMI *#06# i e-mail - gdzie przyjdzie kod odblokowujący (czasem nie wpisujemy ostatniej liczby z IEMI) Następnie sprawdzamy swoją skrzynkę pocztową. Jeżeli mamy kod odblokowujący zapisujemy sobie go gdzieś w notatniku. Teraz uruchomiamy program Flashtool Podłączmy urządzenie pod port USB i sprawdzamy czy program znajduje nasze urządzenieTelefon musi być w trybie debugowania USB Wciskamy na BLU Program wskaże przełączyć telefon w flashmode wiec: Wyłącz telefon (nie wyłączaj programu) Trzymając VOLUME DOWN podłącz go pod port USB (zobaczysz niebieską diodę) Flashtool rozpozna urządzenie i poprosi o kod odblokowujący Wpisz i go i zatwierdź Masz odblokowany bootloader!! Inny Sposób (powszechny) poprzez Fastboot Wykonujemy te same operacje do pozyskania kodu (jak wyżej) Następie pobieramy pliki fastboot dla xperihttps://docs.google.com/file/d/0BwjfRFTPZHBhNDVpeGRBWlRINFk/edit Wypakowujemy folder Włączamy telefon w trybie flashmode - wyłączamy - podłączamy do portu USB i trzymamy VOLUME UP (aż pojawi się niebieska dioda) Przechodzimy do niego i wskazujemy folder fastboot, trzymając klawisz SHIFT+ i prawy przycisk myszy wybieramy Otwórz okno poleceń tutaj Otworzy się nam okno Podłączamy urządzenie do portu USB w trybie debugowania USB Wpisujemy:fastboot.exe -i 0x0fce getvar version Jeżeli pojawi nam się liczny np 0:2...to jest wszystko okey i przechodzimy dalej: Teraz Wpisujemy:fastboot.exe -i 0x0fce oem unlock 0xKEY Gdzie w miejsce KEY wpisujemy nasz kod odblokowujący,który dostaliśmy na e-mail!! Po tej operacji możemy właczyć urządzenie. Teraz zalecam znów ROOT I przywrócenie kluczy DRM 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal wijata Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 żaden ze sposobów u mnie nie działa w pierwszym mimo że mam kod do odblokowania i w telefonie pisze że bootloader unlock allowed w flashtool'u wyskakuje mi że nie można legalnie go odblokować , natomiast sposobem fastboot program nie otrzymuje sygnału z telefonu .Znacie jeszcze jakieś sposoby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Nie rozumiem. Pokaż screen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal wijata Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 teraz to już uj bombki w ogóle strzelił nie chce mi przejść w flashmode ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolek159 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 u mnie fastboot zadziałał ale tel sie nie włacza logo xperi i te kreski ciagle lataja oco chodzi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzym Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 mam problem przy probie odblokowania przy pomocy flashtoola,mianowicie zapala sie dioda niebieska, ale nie dzieje sie nic pozatym, brak punktu 12 nie prosi o kod do odblokowania ;/ co robic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hyniek Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Na stronie sony zdobędziesz ten kod Poszło z czornej Neo V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzym Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 kod mam, wciskam blu na flashtoolu, wylaczam tel, wlaczam trzymajac vol +, zapala sie dioda i koniec. na tym stoi ;/ nie pojawia sie okno na pc do wpisania imei i kodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Sprawdź czy masz wgrane sterowniki do obsługi trybu flashmode/fastboot.Taka opcjka jest w Flashtool-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzym Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 poradzilem sobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 4 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Bardzo mnie to cieszy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaesthaeticX Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Mam taki problem jak Enzym... (#8) A drugi sposób mi nie działa, po wpisaniu "fastboot.exe -i 0x0fce getvar version" mam waiting for device i tak w nieskończoność.... edit: jest błąd w metodzie flashtool, najpierw volume DOWN, podłączamy, klikamy blu, wyskakuje okienko po chwili, odłączamy i wtedy vol UP i podłączamy. edit 2: dosięgnął mnie bootloop i nie mogę z tego wyjść... robiłem jak piszą tu [http://wiki.cyanogenmod.org/w/Install_CM_for_taoshan] ale wiersz polecenia się wypina, że "fastboot" nie jest komendą wewn/zewn. cmd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 A jaki masz system na kompie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaesthaeticX Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Windows 8.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 To ci rozwiąże problem..http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/1333-fastboot-adb-driver-fix-dla-windows-8-z-komunikatem-wating-for-devices/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaesthaeticX Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Cyfrowe podpisywanie sterowników miałem już wyłączone. edit: teraz już wogóle nie chce się włączyć w tryb fastboot... (JAKIKOLWIEK tryb vol/usb) mrygają 3 kolory czerwony-zielony-niebieski i to trwa 1s, póżniej gaśnie i elcia nie daje żadnego znaku życia... (to nie słaba bateria, jakoś gdy go włączam przez power to normalnie mam bootloopa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankessster Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 FOTA nie poleciał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 24 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Możliwe, iz masz uszkodzony boot.Bo to nie jest normalne, że nie trzyma trybu fastboot czy flashmode. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaesthaeticX Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 FOTA nie poleciał ? A co to takiego...? Możliwe, iz masz uszkodzony boot.Bo to nie jest normalne, że nie trzyma trybu fastboot czy flashmode. 'Odblokowałem' bootloader (flashtool mówi że odblokowano i reboot, ale... zamiast pulpitu pokazują mi się esy-floresy) i nic. PC go nie wykrywa, bo nie 'loguje' się do UI, of course. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 24 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Widocznie uszkodziłeś telefon. Jeżeli nie wykrywa Ci go w trybie Flashmode... to lipton po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankessster Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Masz telefon np w orange? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BR4KUS Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Jak ja miałem jakieś problemy z fastbootem itd. to zwykle sterowniki były złe Na wstępnie oznajmiam, iż możecie uśmiercić swoją słuchawkęWięc wiesz... Spróbuj zrobić reinstalkę sterowników na PC, spróbuj na innym kompie itd. PC go nie wykrywa, bo nie 'loguje' się do UI, of course.Jeżeli próbujesz wejść do fastboota/flashmode nie musisz mieć uruchomionego systemu, te funkcje specjalnie są dla tego, aby można przywrócić w (domowych ) serwisach telefony do życia A więc UI nie jest tutaj potrzebne jeśli możesz to opisz nam dokładnie w jakim momencie zaczynają się owe esy-floresy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaesthaeticX Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Masz telefon np w orange?Nie, kupiłem go normalnie na 'białym' rynku. A te wizualizacje pokazują się, gdy normalnie go chcę włączyć ("SONY", "XPERIA" ---> [tutaj] tzw. splash screen i animacja), tylko wyciągnięcie baterii pomaga. Teraz krótki OT (nie wiem, czy to tak można nazwać): chciałem wgrać CM, bo może usunąłby mi usterkę z odtwarzaniem muzyki (krótkie przerwy, tak jakbym szybko kliknął pause/play, karta 32gb sandisk ultra UHS-1). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankessster Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Wgraj stock a na początek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnaesthaeticX Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Właśnie tak chciałem zrobić... ale wyskakiwał błąd związany z plikami SIN. (FTF przez flashtool) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi