NeoCM Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Instalacja ROM-ów przy użyciu TWRP Recovery [opis funkcji] Postanowiłem wykonać kolejny poradnik, który pomoże wprowadzić nowych użytkowników Android-a do instalacji ROMów i nie tylko. Dowiecie się jak wykonywać opcje instalowania custom romów, jakie funkcje użyć przy czytaniu w poradnikach "full wipe"Inne pomocne linki: Różnice między costom recovery a stockowym recovery: Instalacja romów przy użyciu CWM Recovery: Wprowadzenie: TWRP jest jednym z najbardziej znanych custom Recovery dostępnych na androida, aktualnie jest polecany do romów opartych na CyanogenMod. Na dzień dzisiejszy różni się od innego CWM Recovery, przesiadka z tego recovery może być na początku kłopotliwa, bo inaczej rozmieszczone są funkcje. Praktycznie 90% telefonów dostępnych na rynków posiada jakaś wersję "TWRP Recovery". Musisz wiedzieć, aby wgrać jakiekolwiek niestandardowy rom musisz uprzednio wgrać recovery. Metod szukaj u nas na forum w dziale ze swoim modelem telefonu. Co trzeba wykonać podczas instalacji custom Rom-u? Jak uruchomić TWRP Tworzenie kopii zapasowej [backup danych] Pełne wipe systemu Instalacja Romu Przywrócenie backapu danych [O ile jest to wymagane] I. Jak uruchomić TWRP Recovery? A. Zależy od telefonu jaki posiadasz. Każdy telefon posiada "opcję klawiszy",która uruchamia tryb recovery. Trzeba wyłączyć telefon i uruchomić go np klawiszami :* Samsung: Home, Power i Volume + * Sony: Podczas włączenia klikać na Volume UP lub Down (zależy od recovery) * LG: podobnie jak w samsungu... B. Użyć aplikacji Terminal Emulator : II. Tworzenie kopii zapasowej. Dla bezpieczeństwa zalecane jest tworzenie kopi zapasowej. Kopia zapasowa zawiera wszelkie dane użytkownika, podczas instalacji innego romu może dojść do usunięcia danych. W razie problemów z innym systemem, który zainstalowaliśmy możemy sobie ją przywrócić. Tym bardzie,j ta opcja jest wymagana przy wgrywaniu wczesnych wersji alpha/ beta romów - do samych testów. Z opcji wybieramy "backup" Następnie zaznaczamy, które dane mają nam się zachować Następnie suwakiem na dole przesuwamy "Swipe..." Po ukończeniu wciskamy strzałkę w rogu [cofnie nas do poprzedniego menu] III. Pełne wipe systemu Ta opcja pozwala na usunięcie wszelkich danych użytkownika [kontakty, aplikacje, gry]. Wykonuje się ją po to, aby po instalacji innego custom romu nie było problemów z użytkowaniem. Aby uniknąć formatowania karty pamięci lub pamięci wewnętrznej urządzenia nie wybieraj innych opcji, niż te opisane poniżej. Klikamy na opcję 'Wipe" Następnie "Advanced wipe" Tu wybieramy: cache, data, system, dalvik-cache Na końcu przesuwamy suwak, wtedy zacznie się czyszczenie danych Po ukończeniu wybieramy znów "cofnij" IV. Instalacja Rom-u. Po wykonaniu powyższych czynności możecie przystąpić do instalacji ROMu a nawet pakietu aplikacji Gapps - w tym wypadku chodzi o romy oparte na CyanogenMod. Kliknij na opcję "Install" Następnie wyszukaj z folderów pamięć na którą umieściłeś plik z romem. Najpospoliciej jest cofnąć do folderów systemowych i wyszukać sdcard [pamięć wewnętrzna] lub external_sd [pamięć dodatkowa sdcard] Gdy wyszukasz ROM kliknij na niego Na końcu wybierz opcję "Swipe to Confirm Flash" Zacznie się wgrywanie romu, w razie potrzeby cofnij i wgraj Gapps [wymagane dla CM i podobnych romów] Po wgraniu plików można wykonać Reboot system Teraz możesz oczekiwać na uruchomienie się telefonu. Może to trwać nawet 30 minut, więc uzbrój się w cierpliwość. * Przywrócenie backapu danych. Wybierz z recovery "Restore" Zaznacz co chcesz przywrócić Kliknij na opcje "Swipe" I to było by na tyle. Mam nadzieje, że jesteś teraz bardziej obyty/ obyta we funkcjach TWRP Recovery 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DusieK Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) W sumie, bardzo ciekawy poradnik, bardzo pomoże osobom które w ten temat są zupełnie zielone Edytowane 6 Stycznia 2016 przez CyanowySamsung Aleś walnął błąd... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravienne12 Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 Witam, po wpisaniu w terminalu komendy wyłącza telefon, lecz nie włącza się on w trybie Recovery. Oczywiście mam twrp.img na karcie pamięci. To nie mój pierwszy ROM, a Xperia M sprawia mi jak do tej pory najwięcej problemów... Nie mogę dostać się do trybu Recovery. Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Opisz jak wgrałeś twrp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pazdziochhh Opublikowano 5 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2016 Witam, dzisiaj wgrałem najnowsza wersje TWRP na Galaxy S4, chce zrobic pełna kopie systemu , i zainstalowac CM. Mam jedno pytanko, przy zaznaczaniu co chce archiwizowac jest tez opcja kopii partycji EFS , wybrac czy pominąc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyanowyLenovo Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Lepiej nic nie omijać i zrobić jak Bóg przykazał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romekxrr Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Mam pytanie zrobiłem kopię systemu custom recovery TWRP w samsungu S4 i9506 czy mogę użyć tej kopii zapasowej i przywrócić ją bez problemu na innym samsungu S4 i9506? Proszę o informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Tak, możesz tak zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmos Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Nie wiem jak rozwiązać problem przy robieniu kopi. Szukałem i jak do tej pory nie znalazłem. Komunikat że nie można utworzyć folderu bo system plików read-only. Wgrałem najnowsze TWRP 3.1.1, android 5.1, honor 4c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
android_reg_edit Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Ustawiłeś odczyt w TWRP na Read/write? Powinno być to przy starcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRkShAdOw Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2017 ^na starcie pokazuje tylko wybór r/w lub r/o dla /system, nie dla sd. lepiej daj screena, bedzie wiadomo mniej więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poll300 Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Tak bardzo pomogło zawsze robiłem swipe to factory rest a tu widze troche inaczej jeszcze raz dzieki za pomocny poradnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poll300 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 A czy robiąc full Wipe można jeszcze zaznaczyć Internal storage ? czy to jest potrzebne i ew. co daje zaznaczenie tej pozycji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyanowyLenovo Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 @Poll300 Jeśli Ci nie żal danych... To tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poll300 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Ok dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Kuc Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Witam serdecznie. Próbuję wgrać taki ROM LINK ale nie wiem dlaczego tel. mi sie nie uruchamia. Dodam tylko że kiedys udało mi sie go wgrać, natomiast póniej przeszedłem na oryginalny soft T-Mobile. Pomoże mi ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DusieK Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Robiłeś format system w TWRP? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Kuc Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Tak, robiłem. Wgrałem ROM i telefon po wgraniu cały czas ładuje logo startowe i nie chce sie uruchomić. Tak jakbym czegoś nie wgrał przed instralacją ROMu, kiedys miałem ten sam problem i go rozwiązałem, ale to było kilka lat temu dlatego nie pamietam co zrobiłem inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DusieK Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Format po instalacji zrobiłeś?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi