Archie111 Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Witam wszystkich:-)Chciałbym przedstawić kilka informacji oraz moich przypuszczeń dotyczących "złotego środka" instalacji custom'ów. Nie dawno przeczytałem artykuł który prezentował coś na tej zasadzie: należało pobrać np. Z GP program root'ujący, Rom menedżer i oczywiście sam Rom. Zakładamy,że tel ma odblokowany bootloader, sama procedura ma wyglądać tak: root programem>reboot>uruchom rom menedżer>flash cwm>uruchom tryb cwm recovery>full wipe>instalacja romu>inst. gappsów> reboot, gotowe. Teraz pytanie czy ta metoda może być alternatywą dla bardziej skomplikowanych (dla początkującego) metod z np. plikami TASS, odinem itp.? Czy może być to uniwersalny sposób na większość modeli? Myśle, że tak, jednak sam jeszcze się uczę i 100% pewności nie mam;-) Dlatego zapraszam do dyskusji:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Jak odpalisz urządzenie w trybie fastboot/bootloaderTo wystarczy komenda fastboot flash recovery recovery.imgLub fastboot flash boot boot.img 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 I da się na każdym telefonie? Jak wejść w ten tryb??;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRkShAdOw Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 w ADB komenda adb reboot-fastboot albo adb reboot-bootloader zależy jaki tryba w terminal emulator reboot-fastboot albo reboot-bootloader zależy jaki tryb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Oki dziękuje bardzo, teraz czas na naukę;-P a tak jak w moim poście dało by radę zainstalować custom ?:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRkShAdOw Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 A gdzieś n forum czytałem, że nie każde cwm pasuje do każdego romu i kernela to prawda? I co by się stało jakby tym sposobem wgrać stocka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRkShAdOw Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Prawda, niestety.. Xd Stock ma inny format, więc przez CWM go nie wgrasz [emoji14] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Chyba że to by był backup bądź zip do sflashowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 A oprócz opisów w poradnikach jak można się dowiedzieć jaka wersja cwm ( bo chyba o wersje chodzi ) jest wymagana do kernela i romu? w sumie jak kernel to i rom chyba, że wgrywa się tylko kernel a można wgrać czyjś backup stocka?? (może będzie rewolucja, zrobić backup czystego stocka i wrzucić do sieci, koniec odina! hehe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Zwykle najnowsza wersja custom recovery, a jeśli chodzi o xperie, to flashujesz przez fastboota pliczek bezpośrednio wyciągniętego z zipa, także w teori zawsze będzie Ci działać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Trzeba poeksperymentować, może narodzi się z tego coś konstruktywnego a fastboot wgrywa bezpośrednio rom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 nie nie, przez fastboota wgrywasz custom recovery, reszta jest ta sama po wgraniu custom recovery jak dla wszystkich urządzeń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 I w każdym modelu można tak wgrać custom recovery? Jest jakaś ogromna różnica między uruchomieniem fastboota przez terminal i przez ADB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 w teorii nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 A w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 w sumie to to samo co przez adb i terminal emulator, tylko w praktyce niektóre telefony muszą mieć roota by się dostać do fastboota/bootloadera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 No tak, swoją drogą ciekawe od czego zależy,że jeden telefon musi mieć root a inny nie;-) A rootowanie programem Kingo to dobra metoda?Prawda, niestety.. Xd Stock ma inny format, więc przez CWM go nie wgrasz [emoji14]A tak apropos stocka przez cwm:-P właśnie czytałem poradnik DaRkShAdOwa jak zmienić rom odina na plik zip do inst. przez cwm, jeśli stock jest plikiem .tar może dało by się to zrobić:-D jak myślicie?:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Kingo rootem rootując, nigdy nie masz pewności że się uda, wystarczy zawiecha neta i nie zrootuje, pozatym jak coś jest do wszystkiego to jest do... ;D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Hehe:-D coś w tym jest;-) a stock przez cwm po konwersji formatu, jak myślisz tel wpadnie w bootloop?:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 A co chcesz uczynić ?Wiesz nie wgrać recovery przez fastboota z Note 3 na Xperię z4Taki kernel musi być zmieniony pod dany telefon.A co do uniwersalnej metody to istnieją.Sposobny wgrywania custom romów na telefony jest taki sam. Różnią się składnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Tak czysto hipotetycznie oczywiście, to chodzi mi o to np: ktoś kto ma ace 2 jak ja, robi backup w recovery dopiero zainstalowanego stocka. Ja np. nie umiejętnie wgrałem rom i mam bootloop, zamiast uruchamiać odina czy fastboot aplikuję jego backup przez moje cwm. Spodziewanym efektem powinien być czysty stock. Testów nie robiłem ale kto wie:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Chodzi Ci o backup systemu?Stosuje się go od powstania HTC Dream kolego. To nie nowośc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie111 Opublikowano 21 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Sorry uczę się 7h i ze zmęczenia pomieszałem wątki. Chodzi mi o zmiane formatu stocka na .zip i wgranie go przez cwm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Ręcznie tego nie uczynisz. Nie ma takiej możliwości. A przez CWM to jest backup. Czy to stock- czy inny custom rom (to nadal będzie backup systemu) Wydaje mi się, że chodzi Ci o stock, bo napisałeś..... ale my przez stock rozumiemy czysty system bez ingerencji w system ( bez root/recovery)Taki stock bez roota idzie zrobić w sony. wgrać kernel i zrobić backup. Ale to ingerencja w system więc to modyfikacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi