Pawliniak Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Witam !Przedstawię w kilku prostych krokach jak zacząć swoją przygodę z modowaniem Pamiętaj że każda ingerencja w telefon można powodować jego uszkodzenie. Ja jak i całe forum nie ponosimy odpowiedzialności za usterki.Co będzie potrzebne:TelefonKabel USBKomputerSterowniki USB (wgrane np. przez Flashtool)FlashtoolWłączony tryb debugowania USBCo będziemy wykonywać:Odblokowywać bootloaderRoot'aWgrywać Custom RecoveryInstalować Custom Rom + GappsyWykonujemy poradniki po kolei:http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/2517-sony-xperia-m2-jak-odblokowa%C4%87-bootloader/ http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/2518-sony-xperia-m2-recovery-cwm-root/ http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/3427-xperia-m2devd2303444-cyanogenmod-11-alpha-2/I to już wszystkoNa chwilę obecną poprawnie nie działa kamera oraz sensor ruchu. Proszę o tym pamiętać.Jeżeli są jakieś pytania proszę pytać postaram się rozbudowywać poradnik jeżeli wystąpią jakieś problemy Jeżeli jakieś zagadnienie jest Ci nie znane sprawdź tutaj http://forum.cyanoge...-dla-zielonych/Dałeś radę ? Kliknij Po wgraniu mile widziale screeny z systemu Edytowane 4 Stycznia 2015 przez NeoCM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Witam. Wgrałem w/g opisu CM 11 z linka powyżej. Niestety, przy właczeniu się telefonu (Xperia M2) dostaję komunikat: cyt.: "... Niestety, proces com.adnroid.phone został zatrzymany... " Nie moge potem ustwic widoczności numeru przy dzwonieniu. Co jest przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beep Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Podejrzewam zły proces instalacji, zrobiłeś wszystko dokładnie jak jest w poradniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Tak. Miałem wcześniej KK 4.4.4 zrootowany. Ale chcąc zainstalować nowy CM 11 zrobiłem jak w poradniku: wgrałem jeszce raz CWM, na kartę dałem CM!! i te APP do Google. Weszłem w CWM, potem najpierw backup danych, wipe pełne, instal .zip CM11 i instal.zip APPGoogle. Restart CWM i jak podnosił sie tel ustawienia systemowe daty, godziny itd. Potem mam wpisać PIN do sim, ale dostaje komunikat taki jak wyżej i drugi: "...proces com.android.systemui został zatrzymany..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Spróbuj ponownie bez instalacji gappsow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Próbowałem.. Najpierw bez nich, potem z nimi.. Rezultat taki sam.. Wróciłem na KK4.4.4 .. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Z inną wersją Gapps masz identyczny problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Próbowałem CM11 i CM12 z i bez Gapps. Przy CM12 to sam sie potem rebootował co jakis czas.. Może na Xperię M2 nie ma stabilnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Instalacja przebiega pomyśle? Nie ma żadnego błędu? Flash boot.ini robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Mam odblokowany bootloader, wgrane CWM.. Kopiuję na kartę plik z CM11 lub CM12 i instaluję z poziomu CWM jako .zip. + Gappsy. Reboot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 A inne romy na bazie CM lub AOSP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Próbowałem CM11, CM12 i FIUI-2.5-UNOFFICIAL-eagle.zip. Ale ten drugi ściągnąłem na 2 karty sim, o czym przekonałem się dopiero po jego wgraniu jak dostałem komunikat o nieaktywnej karcie sim. Czy na Waszych CM11 i CM12 działa wszystko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Musisz flasha zrobić pliku boot bo inaczej się nie uruchomi! ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 OK. Spróbuje jeszcze raz od początku. ściągnę rom i Gappsy, z paczki wyciągne boot.img i na Fleshu go wgram. zobaczymy czy będzia jak mówisz.. EDIT:1 Jak pisałem, ściągnąłem plik: cm-11-20141030-UNOFFICIAL-eagle.zip, w środku jest plik boot.img, wgrałem go za pomocą Flashtool'a i nie mogę wejść do CWM - po odpięciu kabelka, pokazuje sie logo Sony, ale nie świeci kontrolka. Więc reset telefonu i ponowne uruchomienie i przy logo wciśnięcie i trzymanie przycisku sciszania. Fon wtedy wisi cały czas na logo.EDIT:2. Chyba że ma ktoś CM11 na swoim xperia m2 (D2303) i plik boot.img z CWM które działają prawidłowo i wskaże skąd je pobierał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 zacznij od nowa.Wgraj stocka.Jak zaczniesz kombinować z kernelami, to będzie jeszcze gorzej.Wiem z doświadczeń z xperi Z jak było. Jak już złapała bootlopa to koniec. Tylko stock ją przywracał do działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Obecnie wgrałem ten: D2303_18.3.1.C.0.21_CE 4.4.4.ftf i boota: boot_D2303_4.4.4.img. Bez problemu. Bootloader odblokowany już dawno, fon zrootowany. Co robię źle? Może ten soft tak juz ma i trzeba jakiegoś fix'a dograć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 ale w czym jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Witam. W czym problem? Juz pisałem, ale powtórzę..Wgrałem w/g opisu CM 11 z linka powyżej. Niestety, przy właczeniu się telefonu (Xperia M2) dostaję komunikat: cyt.: "... Niestety, proces com.adnroid.phone został zatrzymany... " Nie moge także ustwic widoczności numeru przy dzwonieniu. I czy wgrywając CM11 lub CM12 moge to robic na tym co mam kernelu, czy jest jakis inny przeznaczony do tego? Przypomnę, że próbowałem wgrać kernel, który jest w paczce, ale wtedy nie mogłem wejśc w CWM.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Ten problem na 99% jest od pakietu Gapps.Zainstaluj rom bez gapps i powiedz czy też występuje ten błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Ten problem na 99% jest od pakietu Gapps.Zainstaluj rom bez gapps i powiedz czy też występuje ten błądPróbowałem i bez tego.. Ale znalazłem nowy CM12 Alpha 3 http://forum.xda-developers.com/xperia-m2/orig-development/rom-cyanogenmod-12-developement-t2971213/post58349408#post58349408 Spróbuje na nim. Czy po jego wgraniu można dograć Gappsy z poziomu systemu? Po kolei programy jakie chcemy? Czy należy wgrać je z poziomu CWM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Możesz sobie z google pobrać sklep i usługi play. W tedy sobie pobierzesz co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 c.d. walki. Kernel ten sam jaki miałem wgrany, pod KK4.4.4. Weszłem w CWM, wipowałem i wgrałem cm-11-20141030-UNOFFICIAL-eagle.zip. oraz UPDATE-SuperSU-v2.37.zip. Potem reboot i w następnym pytaniu NO. Fon się zrestartował i przy wpisywaniu pinu do karty SIM dostałem komunikat: "Unfortunately, the process com.android.phone has stopped." i chwilke potem "Unfortunately, the process com.android.systemui has stopped." Dałem OK i wpisałem PIN. Następne okienko to powitalne i ustawienia systemu. Język, czas i dostęp do WiFi. Ustawienia poszły bez problemu. Wyłączyłem i włączyłem ponownie fona, Jak doszedł do wpisaniu PINu do SIM, dostałem ponownie oba komunikaty. Może to wina kernela? Tem pod KK4.4.4 jest dobry? Jaki mam wgrać przed wgraniem CM11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Hmm a wymagane jest superSU aby to dograć?Bo wiesz.. w CM 11/12 ta aplikacja jest zitegrowana (rom ją zawiera) Bez tego instaluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seitedo Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 OK. Zaraz powtórzę i zobaczymy co wyniknie. Edit_1:Nie mogłem wejści w CWM, więc flashowałem kernel plikiem boot_D2303_4.4.4.img. Reszta bez zmian, instalacja samego softa, bez SU. Efekt ten sam. Spróbuję jeszcze raz z CM12 alpha 3.Edit_2:Po wgraniu CM12 fon się nie podnosi, tylko czarny ekran i wibracja jak przy restarcie. Stawiam na zły kernel, ale nie mam innego z CWM.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eldolaso Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Hmmm coś w tutorialu mi nie pasuje... Wpierw powinien być root, potem bootloader. Seitedo w jakiej kolejności robileś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi