NeoCM Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 [Xperia Z1 Compact] Wgrywanie ROOT-a oraz Dual Recvoery na zablokowanym bootloaderze Opis dotyczy słuchawki Sony Xperia Z1 Compact, gdzie macie możliwość zrootowania, oraz wgrania Dual Recvoery.Oczywiście podczas wgrywania może dojść do uszkodzenia telefonu. Więc robisz to na własne ryzyko. Co będziesz robić?Wgrywał inny SoftWgrywał ROOT-aWgrywał CWM/TWRP Recvoery (dual recovery)Metoda jest trochę skomplikowana, gdyż trzeba skakać po rożnych softach. Ale root pozwoli wam na odblokowanie bootloader-a, oraz wykonanie kopi kluczy DRM.MUSISZ postępować zgonie z opisem, specjalnie podzieliłem instrukcję na 3 etapy. Ma to pomóc odnaleźć się w procedurach.Nie denerwuj się, jeżeli telefon będzie uruchamiał się dobre 15 minut- to jest normalne.Podładuj telefon przynajmniej w 80%!! Flashtool http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/1580-xperia-z1-compact-flashtool-narz%C4%99dzie-do-wgrania-firmware-mod%C3%B3w-i-innych/PC Commpation: http://www.sonymobile.com/pl/tools/pc-companion/ SO-02F_14.1.H.1.281_docomo.ftfC6903_14.1.G.534_ianford10_UK Unbranded.ftfD5503_14.2.A.1.114_Generic UK.ftfhttp://download.chainfire.eu/382/SuperSU/UPDATE-SuperSU-v1.93.zip?retrieve_file=1Z1C-lockeddualrecovery2.7.94-BETA.installer.zip i Z1C-lockeddualrecovery2.7.94-BETA.flashable.zipz1c-43-uk.system.flashable.zip Część 1-wszaZainstaluj pierw sterowniki USB (które są w PC Caompation)Zainstaluj FlashtoolWłącz debugowanie USB w telefoniePliki UPDATE-SuperSU (...).zip, z1c-43-uk.system.flashable.zip oraz Z1C-lockeddualrecovery(...)flashable.zip umieść na karcie pamięci Plik SO-02F_14.1.H.1.281_docomo.ftf umieść w folderze C:/flashtool/firmwares Otwórz program Flashtool Kliknij na piorun Następnie wybierz Flashmode Z listy wybierz ROM (który wrzuciłeś) Kliknij Flash, pojawić się powinna animacja jak podłączyć telefon w flashmode Więc wyłącz telefon Trzymając klawisz Volume DOWN podłącz go do USB Flashtool znajdzie telefon i zacznie instalować ROM Nic nie rób, poczekaj do zakończenia instalacji Odłącz i uruchom telefon po instalacji. Ponownie włącz tryb debugownia USBJeżeli nie widzisz tej opcji przejdź w Ustawienia/informacje o telefonie/ i klinkij 7 razy na Numer kompilacjiW tedy w menu pojawią się opcje programistyczne.Włącz również instalację plików z poza Google PlayNastępnie przejdź do Łączność Xperia -> Łączność przez USB -> Tryb połączenia USB zmieniamy na Tryb pamięci masowej (MSC)Część 2-ga. Teraz umieść w C:Flashtool/Firmware plik ftf C6903_14.1.G.534_ianford10_UK Unbranded.ftf Wykonaj ponowną instalację ROMu, zgodnie w/w instrukcją. Część 3-cia. Po wgraniu włącz telefon, nic nie ruszaj (niech bezie odblokowany ekran Uruchom Z1C-lockeddualrecovery2.7.80-BETA.installer.zip klikając w install.bat, wybierając opcję trzecią (Installation on unrooted ROM) Wyłącz telefon trzymając klawisze POWER i Volume UP Teraz przenieś kolejny plik do C:/Flashtool/firmwares o nazwie D5503_14.2.A.1.114_Generic UK.ftf Wykonaj procedurę wgrywania softu (jak na początku) Po instalacji musimy uruchomić telefon w trybie Recovery Więc wyłączamy telefon Włączamy i klikamy na Volume Down, aż pojawi się zielona dioda Następnie wybieramy w Recovery :Wipe /advnced wipe :Davlik cache :System :Cache :Data Teraz zainstalujemy umieszczone pliki (z pierwszej instrukcji) instalujemy kolejno:Flash z1c-43-uk.system.flashable.zip Z1C-lockeddualrecovery2.7.80-BETA.flashable.zipUPDATE-SuperSU-v1.(...).zip. Opcjonalnie znów przechodzimy w Wipe/advanced wipe i czyścimy "cache" Teraz wybieramy Reboot I cieszymy się Zrootowanym Stockiem xda: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2634196 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snucky Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Witam. Jestem w czesci 3-ciej. Co mam zrobic jesli nie wgralem Z1C-lockeddualrecovery2.7.80-BETA.installer.zip a zrobilem pkt 3.4 i teraz w pkt.8 pojawia mi sie jedynie migajacy napis SONY. Przyciski nie reaguja a dioda nie swieci sie na zielono. Jakie punkty powinienem powtorzyc? Moge cofnac sie do pkt. 3.2 mimo iz wykonalem pkt 3.4? Bardzo prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 10 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Jak włączysz telefon to klikaj na Volume.. aż sie za świeci.. bo jak za późno to zrobisz to nie zdąży się załadować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Czy ta metoda zadziała na Z1 Copmact z orange? One mają chyba zablokowaną możliwość odblokowania bootloadera(bootloader unlock allowed: no)Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Niestety nie zadziała.Orange dodatkowo jeszcze blokuje ten bootloader. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weko Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Hej wlasnie mam taki sam problem napis sony i nie swiecaca dioda , klikanie volume nic nie daje ....co moge zrobic pozdrawiam Udalo mi sie zaflashowac D5503_14.2.A.1.114_Generic UK.ftf, ale wydaje mi sie , ze nie zainstalowal sie recovery Z1C-lockeddualrecovery(...)flashable.zip... zadna zielona dioda nie miga przy uruchomieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Musisz patrzeć na telefon.On powinien "mrugnąć"W innym trybie - w fastboot [odwrotny klawisz volume] świeci się na niebiesko.Problem mogą stanowić niezainstalowane sterowniki USB.Spardź je Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weko Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Wykonalem cala procedure ponownie i znowu postep rootowania zatrzymal sie na lockeddualrecovery , program sie uruchamia ale caly czas czeka na device usb , podlaczam kabel usb do komputera i nic sie nie dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Masz Flashtool?Sprawdź sterowniki czy są wszelkie zainstalowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kundziaa1 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 .Witam. Można w inny sposób wykonać operacje z czesci 3 punkt.2?instalowałem wszystkie sterowniki ale program nadal nie wykrywa mi telefonu.model tel to d5503. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Inny portJeżeli windows 8 trzeba przypisać sterownikiZmień komputer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beep Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 polecam również aktualizację, ja jako posiadacz nie musiałem nic przypisywać wystarczyła aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Bąk Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Cześć,Dziś i ja walczyłem z rootem na 4.4.4. Robię wszystko jak w instrukcji, ale na koniec pojawia się tylko napis SONY, znika i pojawia. W trakcie wgrywania Z1C-lockeddualrecovery2.7.80-BETA.installer.zip pojawia się info, że adb is out of date, killing, started sucessfully, ale finalnie komunikat, żeby cieszyć się rootem. PC Companion i sterowniki są zainstalowane. Gdzie mogę popełniać błąd? Mam Win7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 C:/Falshtool/Drivers - doinstaluj te sterowniki i w tedy zobacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Bąk Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Jest trochę lepiej,musiałem jeszcze pozabijać adb w menadżerze zadań. Instalacja recorvery zakończyła się tak jak powinna (tak mi się wydaje). Zainstalowałem D5503_14.2.A.1.114_Generic UK.ftf i system się uruchomił, ale bez zielonej diody i podwójnej wibracji. Mam takiego barana/owce na pulpicie. *********************************************Czy przy każdej instalacji zaznaczam wipe all? Czy w przypadku urwanych plików system poinformuje mnie, że jest plik jest niekompletny?*************************************** Nie udało się, ale się udało. Co zrobiłem? Walczyłem kilka godzin, ale za każdym razem miałem bootloop.. Wkurzyłem się i znalzałem sposób z systemem 4.4.3. za pomocą jednego kliknięcia "Root i unroot xperi z1 i z1 compact Androd Kit Kat" i zadziałało. Jednak chciałem mieć dualrecovery i postanowiłem ponownie walczyć, jednak bez skutku. Ściągnąłem oryginalny soft z wątku obok 14.4.A.108 i pomyślałem, że spróbuję tej aplikacji. I się udało, potem wszedłem w recovery i zainstalowałem Z1C-lockeddualrecovery2.8.2-RELEASE.flashable z karty. Tak zdobyłem roota i recovery potrzebne do instalacji CyangenMod 12 (jeszcze muszę odblokować bootloader, a wcześniej kopie kluczy). Po aktualizacji do .157 też wszystko działa. Dlaczego chcę zmienić soft? Bo na 4.4.4 i 4.4.3 mój telefon sam się łączy z internetem mimo, że wyłączyłem transmisję danych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniekoo Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Niestety żaden z załączonych linków nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafciospl Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 czy ta metoda działa na 5.1.1 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRkShAdOw Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafciospl Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 jak w takim razie najprościej wgrać jakiekolwiek recovery na 5.1.1 gdy już mamy roota ? i czy recovery nie koliduje z zablokowanym bootloaderem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRkShAdOw Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 możesz spróbować tak jak w poradniku sotck prerooted w dzile poradniki,romy i mody, jest na zablokowany.. root i recovery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barti-m Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam, czy procedura jest dalej aktualna?? ... bo linki nie działają :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elcidx Opublikowano 12 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2018 Linki padły na amen. A może jest lepszy sposób na roota i wgranie systemu? Kiedyś działał mi kingroot a teraz nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DusieK Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Przeszukam stary dysk i spróbuje coś zaradzić, mam nadzieje, że nie sformatowałem go Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elcidx Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Znalazłem może lepszy sposób, będę musiał potem zrobić jakiś mini poradnik bo w przyszłości znowu zapomnę. Jakiego romu używałeś na swoim Z1C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi