NeoCM Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Cyanogenmod 13- oficjalna wersja Oficjalny wątek poświęcony najnowszej wersji CM 13 dla posiadaczy Moto G Wymagania: Odblokowany bootlader ROOT CWM/ TWRP - najnowsze Instalacja: Pobieramy ROM i Gapps Przenosimy pliki na telefon lub na sdcard Wchodzimy w custom recovery Wykonujemy pełne WIPE Instalujemy ROM i Gapps Reboot Pobierz: ROM: https://download.cyanogenmod.org/?device=falcon Gapps: http://cyanmod.pl/gapps Podziel się opinią na temat działania systemu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kodipar78 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Niestety ROM-u nie przetestowałem, ponieważ wykrzaczają się na nim Gapps, na których mi zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Sprobuj z open gapps i najlepiej wersje pico. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kodipar78 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Sam ROM instaluje się i działa bezproblemowo z tego co zauważyłem. Problemy zaczynają się po zainstalowaniu Gaapsów: - http://opengapps.org/ ARM dla Androida 6 w wersji stock nawet się nie zainstalowały, - http://opengapps.org/ ARM dla Androida 6 w wersji pico zainstalowały się i zakończyły uciążliwym komunikatem Usługa kreator konfiguracji została zatrzymana - nie dało się tego wyłączyć, - https://www.androidfilehost.com/?fid=24052804347835438 poszło, ale tym razem błąd Usługi Google Play. Bawiłem się dalej. CM 13 wgrany na czysto i Usługi Google Play pobrane z APK Mirror. Niestety znów komunikat o zatrzymaniu. Wracam do CM 12. Może ktoś inny spróbuje, może to wina mojego egzemplarza. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez kodipar78 Ciąg dalszy wypowiedzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edge78 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 @kodipar78 To nie wina twojego egzemplarza. Miałem identycznie to samo na Galaxy S4. Problem z CM 13 (Android 6.0) wynika z odmiennej polityki uprawnień dla aplikacji. Zainstalowane Gapps nie mają domyślnie żadnych uprawnień, dlatego wszystko się cały czas wysypuje (począwszy od kreatora ustawień, uruchamianego automatycznie po pierwszym uruchomieniu). Uprawnienia można dodać/zmienić ręcznie w ustawienia -> aplikacje, jednak w moim przypadku to nie pomogło w temacie wysypywanie się Usług Google Play. Też wróciłem do CM 12.1 i dałem go żonie, a sobie kupiłem S6 - w lutym ma mieć oficjalną aktualizację do 6.0.1 a TouchWiz już tak nie razi jak w poprzednich odsłonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kodipar78 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 O tych uprawnieniach nawet do głowy mi nie przyszło. Na pewno spróbuję. Gdyby nie to, że mam kilka apek, na których mi zależy, a za które zapłaciłem i są przypisane do konta to bez gaapsów mógłbym się obejść. Na szczęście Moto G to mój telefon rezerwowy, więc mogę się pobawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 29 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Nie rozumiem. Skąd informacji o polityce uprawnień? Bo mi się wydaje, że problem leży w samym "Android M" im.in przez wprowadzenie ukrycia danych "data" Systemy oparte na CM 13 mają inne ścieżki danych niż stocki. Ponadto są kompilowane na różnych wersjach custom recovery. Przez to właśnie może nie działać Gapps. Bo sam system nie robi problemów. Dlatego jest 15 różnych wersji Gapps. Tym bardziej widać po uprawnieniach samego SuperSU, gdzie samemu trzeba aktywować tą strukturę. Zauważcie, iż większość nowych developerów się uczy, to też potęguje błedy w romach. Przykładem tu jest sam Galaxy S 3, gdzie 75% użytkowników narzeka na błędy. W poprzednich wersjach nie było "aż takich problemów". Widocznie Cyanmod INC przejeło większość developerów, a my jako użytkownicy CM jesteśmy beta testerami ich testowych firmware. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edge78 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 8 godzin temu, NeoCM napisał: Nie rozumiem. Skąd informacji o polityce uprawnień? Bo mi się wydaje, że problem leży w samym "Android M" im.in przez wprowadzenie ukrycia danych "data" Systemy oparte na CM 13 mają inne ścieżki danych niż stocki. Ponadto są kompilowane na różnych wersjach custom recovery. Przez to właśnie może nie działać Gapps. Bo sam system nie robi problemów. Dlatego jest 15 różnych wersji Gapps. Tym bardziej widać po uprawnieniach samego SuperSU, gdzie samemu trzeba aktywować tą strukturę. Zauważcie, iż większość nowych developerów się uczy, to też potęguje błedy w romach. Przykładem tu jest sam Galaxy S 3, gdzie 75% użytkowników narzeka na błędy. W poprzednich wersjach nie było "aż takich problemów". Widocznie Cyanmod INC przejeło większość developerów, a my jako użytkownicy CM jesteśmy beta testerami ich testowych firmware. Skąd informacje? Na wszystkich forach branżowych o tym huczą :-) Dodatkowo, wystarczy wejść na Open gaaps i spojrzeć co jest napisane przy wersji gapps dla And 6.0. Cyt "6.0 needs a ROM with a patch to grant a Google Apps the proper permissions". Najwidoczniej CM13 takowego patcha nie posiada. Poza tym, jak napisałem, podjąłem próby instalacji CM 13 i potwierdziłem, iż Gapps zainstalowane z poziomu recovery, nie posiadają domyślnie żadnych uprawnień, dlatego wysypuję się (loop) zarówno kreator ustawień jak i usługi g play. Mam nadzieję, że teraz jest jasność w temacie :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locz33k Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Polecam każdemu ten ROM, nie zacina się, wszystko działa jak należy. Nie było problemu z wgraniem Gapps. Edytowane 21 Lutego 2016 przez Locz33k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Sokołowski Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Co mam pobrać z tej strony z tym romem Bulid czy Recovery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Najpierw recovery instalujesz potem rom. Chyba że masz najnowsze zainstalowane recovery to od razu rom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Sokołowski Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 dobrze chodzi ten 6.0 czy lepiej 5.1.1? (Mowie o cyanmodach. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 24 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 Sporo osób narzeka na 6.0 Ponadto CM bardzo szybko zaczął prace na tym systemie. Jak nigdy w sumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Sokołowski Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Tez nie polecam wróciłem 12.1 :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locz33k Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Co Wy gadacie? Jest lepszy niż 5.1.1! Polecam zaktualizować wersje CM bo tak samo miałem że nie dało sie użytkować telefonu. Gorąco polecam każdemu! Same plusy jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon5 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Witam. Sporo czasu minęło od ostatniej opinii o romie. Mam zatem pytania. Czy mogę go śmiało wgrywać? Nie ma z nim problemów? Czy Gapps działają już poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DusieK Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Tyle czasu minęło że powinno wszystko już trybic Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi