NeoCM Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 [Xperia M4 Aqua] Utworzenie kopii i przywrócenie kluczy DRM [TA] Tą metodę możecie stosować do wszytskich modeli z rodziny Xperia. Czemu robi się kopie zapasową Kluczy DRM? Podczas odblokowania bootloadera, raczej wpisywania komend z kodem odblokowującym wywołujemy pełne wipe systemu. Nie raz dzieje się tak, iż giną na zawsze klucze DRM. Odpowiadają one za pracę aplikacji systemowych od Sony. Jeżeli chcesz działający aparat, odtwarzacz lub inne to zalecam wykonanie kopii. Wykonuje się ją po ROOT-cie!! Więc jest wymagany. Wymagania: ROOT z zablokowanym bootloaderem aplikacja do kopii Backup-TA-9.10.zip 1,53 MB 128 Ilość pobrań Włączony tryb debugowania USB Wgrane sterowniki USB Opis Instrukcji: Wypakowujemy plik ZIP Podłącz urządzenie pod port USB Otwieramy folder Uruchom plik Backup-TA.bat Okno dialogowe poprowadzi cię dalej. Czyli : utwórz kopię przywróć kopię Zakmnij program. Teraz możesz przejść do metody odblokowania bootloadera. Przywrócenie: Podłączamy urządzanie pod port USB Uruchamiamy program Wybieramy z okna restore backup Po wgraniu zamykamy program I mamy przywrócona kopię kluczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuchacz Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Niedługo mam zamiar odblokować swoją Xperie... Zawsze miałem Samsungi, więc się tak dopytam... Czyli mam to tak rozumieć? 1. Wgrać sterowniki 2. Włączyć tryb debugowania 3. Zrobić kopię 4. Odblokować Bootloader 5. Custom Recovery + Root 6. Przywrócić kopię 7. Bawić się dalej telefonem i programować Gdy się robi kopię, to się nie wymaga roota. Prawda? Bo przecież z zablokowanym bootloaderem root jest niemożliwy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Root jest wymagany do zrobienia kopii kluczy, oraz tak, można zrootować urządzenie z zablokowanym bootloaderem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuchacz Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 A jak wygląda ten root z zablokowanym bootloaderem? Pierwszy raz się z tym spotykam... Zawsze myślałem, że odblokowanie bootloadera = odblokowanie recovery, download mode i wszelkiej modyfikacji w tym root. Wiele przecież artykułów na Google pisze, że root z zablokowanym bootloaderem jest niemożliwy... Jeśli już, to jak się go wykonuje? Za pośrednictwem środowiska ADB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Encryption Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ja nie moge zrobic owej kopii. Mam wlaczone debugowanie USB, zrotowany telefon na najnowszym sofcie 3.111 ( zablokowany botloader) - komunikat na koncu procesu backup unsuccessful... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRkShAdOw Opublikowano 10 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Fajnie by było jakbyś dał całego loga. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Encryption Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Witam. Chciałbym poruszyć istotną dla mnie kwestię. Otóż zrobiłem backup kluczy, na zrootowanym stocku 3.111 (zablokowany bootloader), natomiast dręczy mnie jedna rzecz. Mianowicie wgrałem przez flashtoola MM, odblokowałem bootloader, wgrałem roota i TWRP, ale mam dylemat - można przywrócić klucze DRM, jeżeli bootloader został odblokowany?? Czy może odbywa się to w momencie, gdy go zablokuje? Nie chcę uwalić telefonu, dlatego pytam Was. Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
King_Stone_69 Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2016 Czy przy odblokowaniu bootloadera nie jest tak że formatuje się /data, /cache i /dalvik cache? Czy kluczeDRM.apk nie są wgrane w /system?Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skuchacz Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Podczas odblokowania bootloadera NIE formatuje się /data, oraz /dalvik cache. Co do /cache nie mam pojęcia, jednak... Raczej nie partycja /system również zostaje na miejscu. Przed odblokowaniem ZALECAM jednak zrobienie kopii kluczy DRM, gdyż może być sytuacja ich usunięcia, a potem jest płacz i zgrzytanie zębów, gdyż aplikacje od Sony nie działają typu aparat itp. Wykonaj root z zablokowanym bootloaderem (najpierw zainstaluj odpowiednią wersję kompilacji stockowego firmware, które znajdziesz w poradniku) i powinno być w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
King_Stone_69 Opublikowano 7 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Przecież przy odblokowywaniu robią się ustawienia fabryczne! A pytam o klucze bo są w partycji systemowej która jest PONOĆ nie ruszana. Nie posiadam owej Xperii.Tap, tap, tap - morsem z Galaxy S 3 Mini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 7 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Robią się ustawienia fabryczne przy odblokowaniu - to czemu jak odblokuje ekran to nie robią się ustawienia fabryczne? Coś źle robię? Tak do sedna. Proszę pisać wyraźnie, zaznaczyć w poście, to o co kolega pyta. Takim masłem maślanym wprowadza się ludzi w błąd. Zacznijmy od początku. Odblokowanie bootloadera- bo o to tu chodzi - może wykonać hard reset.[ W teorii wykonuje ]. Chociaż nie zawsze. Miałem przypadek z jedną xperią, iż nie usunęło danych użytkownika. Nie będę zachodził w głowę, czemu tak się stało. Jest to mało istotne. Partycja DRM [klucze, m.in IEMI telefonu] - Może je usunąć, jest to bardzo rzadki przypadek, ale występował. Winą można za to obarczać firmware, sdk używane na komputerze... Tak naprawdę ciężko dojść do sedna co jest za to odpowiedzialne. TYLKO, że ja napisałem "Hard reset" nie "Soft reset". Doszukiwanie się w tym momencie tezy, którą partycje "wymaże" opcja odblokowania bootloadera uważam za bezzasadne. Tak naprawdę Partycja DRM - jest tylko z nazwy.. Nie radzę sugerować się nazwą. Dlatego zaleca się robienie kopi kluczy, która trwa 3 sekundy. Cytuj Witam. Chciałbym poruszyć istotną dla mnie kwestię. Otóż zrobiłem backup kluczy, na zrootowanym stocku 3.111 (zablokowany bootloader), natomiast dręczy mnie jedna rzecz. Mianowicie wgrałem przez flashtoola MM, odblokowałem bootloader, wgrałem roota i TWRP, ale mam dylemat - można przywrócić klucze DRM, jeżeli bootloader został odblokowany?? Czy może odbywa się to w momencie, gdy go zablokuje? Nie chcę uwalić telefonu, dlatego pytam Was. Pozdrawiam:) Klucze możesz przywrócić w każdym momencie. Nie robi to różnicy czy jest zablokowany, odblokowany bootloader. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi