kinomam0 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Witam Co to jest SWAP i jak go można sobie zrobić ?SWAP to tak jakby dodatkowy ram przy uzyciu karty SD. Mowia ze SWAP spisuje sie tylko wtedy jesli karta SD ma klase wyzsza niz 4 , ale ja uwazam ze nawet przy klasie 2 zdaje egzaminPosiadacze xperii x8 cierpia na niedostatek ramu , co skutkuje muleniem sie telefonuJak temu zaradzic?Wymagania:Rozum Kernel z obsługom SWAPInstrukcja przy pomocy CWM:Wchodzimy do recovery klikając klawisz wsteczWybieramy Advenced>Partition SD CardPierwsza partycjo to ext - tzw. partycja dla aplikacji zainstalowanych (pamięć wewnętrzna) i SWAP - tzw. dla aplikacji uruchomionych (ram). Mamy do wyboru wielkość danej partycji podana w Mega BajtachUwaga!Po takiej czynności jesteśmy zmuszeni do formatowania karty , a wiąże się to z tym ze tracimy wszystkie daneTylko i wyłącznie działa to na custom kernelach tkj. nAa , alfs .....Pamiętaj ze wszystko robisz na swoja odpowiedzialność i nikt z forum ani poza nim nie odpowiada za uszkodzenia 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aloisy Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Istnieje program swapper który robi wszystko za nas. Wymagany root.wytapane ze zrootowanego P760 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinomam0 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 oraz wiele innych metod/sposobów o których nie wspomniałem zaleta stworzenia partycji SWAP przy pomocy CWM jest taka ze nie trzeba jej aktywować każdorazowo wiec po co pisać o innych sposobach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyczawon Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 a czy mozna to zrobic na twrp? mam galaxy s+ i tez cierpie na niedostatek romu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinomam0 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Jeżeli znajdziesz taką opcję w tym recovery to tak;) pamiętaj że kernel musi obsługiwać taką partycje Wysyłane z mojego SonyX8 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyczawon Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 A czy kernel to samo co rom? Bo ja mam na razie 0,3 rom by invendor (i9001). Zaraz bede aktualizowal do SmoothJB. Czy jeden z nich obsluguje taka partycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinomam0 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Kernel to nie to samo co rom Wysyłane z mojego SonyX8 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aloisy Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Kernel to jądro.Rom to kompletny system który również jądro zawiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyczawon Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 A ktos wie czy ten kernel zezwala? BroodKernel v1.4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinomam0 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 tak , a pod spodem daje ci specyfikacje ✔Tiny RCU✔Zestawione z Linaro Toolchain✔Podzielnik SLUB✔Wsparcie OpenVPN (insmod tun.ko)✔1,4 GHz / 1,8 GHz✔Governors: performance / powersave / convervative / ondemand / smartassV2✔Schedulers: noop / termin / SiO / CFQ / BFQ✔Wirtualny RAM (SWAP) możliwy✔Wymuszone "brak kompresji JPEG" (Zdjęcia w HQ)✔EGL Tweaks✔Wsparcie init.d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyczawon Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 A czy da się zrobić te partycje windowsem? Bo mi twrp sie ciagle wylacza w trakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Tak. Włóż Kartę SD do Adaptera (jeśli masz - bo nie wiem czy z kabla pójdzie) I zapoznaj się z programem do partycjonowaia (ja polecam Acronis Disk Director Home) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinomam0 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 instalujesz to https://play.google.com/store/apps/details?id=org.azasoft.free.swapper&hl=pl tworzysz partycje SWAP i w terminalu każdorazowo po włączeniu telefonu musisz wpisać to suswapon /sdcard/swap.swp 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeregowy Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 O ile mb zwiększony jest wtedy RAM? Od czego to zależy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Ram się nie zwiększy. Choć trzeba przyznać - telefon przyspieszy. "Przyspieszenie" zależy od tego ile będziesz miał tej dodatkowej partycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyczawon Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Tylko że swap tworzy ten plik na partycji FAT, co podobno niszczy karte sd. A czy jak zrobie partycje Acronis Disk Director Home, to nic nie bede potem musiał robić w systemie. Ja mam zmieniony sd z internal storage w vold.fstab (system/etc), żebym miał więcej pamięci i żebym mógł pliki zapisywać na sd. Jak myślicie czy telefon nadal wykryje tę partycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinomam0 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Czy zrobisz tym SWAP czy tym to bez znaczenia bo efekt będzie podobny Każdy inny sposób niż w poradniku zmusza cię do aktywowania odpowiednim poleceniem Wysyłane z mojego SonyX8 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyczawon Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Gdy zrobiłem to programem swap, zresetowalem i sprawdzilem ilosc swapu uzywajac set cpu, pokazalo ze mam 0 bitow swapu. Czy trzeba cos zmieniac systemowo zeby to zadzialalo? i dlaczego trzeba uzywac terminalu, czy nie da sie zrobic tego raz na stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinomam0 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 tak!!! wpisz komendę w terminalu pisałem wyżej aby sprawdzić czy SWAP jest aktywny wpisz polecenie "free" i jeśli nie będzie pokazywać samych zer to znaczy ze działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyczawon Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 dzeki swap dziala! szkoda ze trzeba to wpisywac za kazdym razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinomam0 Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 w CWM jak zrobisz to nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minio215 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 WItamPróbowałem już wszystkiego aby karta sd była jako pamięć wew. niestety nie udało się.Mam JB + CM10Dobrze zrozumiałem, że przez CWM zrobię partycję, która jako pamięci wew. a następna powiększy RAM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRkShAdOw Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 racja, przez cwm zrobisz SWAP (dodatkowy RAM) i partycje ext2/3/4, na którą dzięki link2sd możesz przenieść aplikacje, nie zmienia to pliku vold.fstab,więc karta SD nie zamieni się z pamięcią wewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minio215 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Akurat i tak mam czyściutki telefon to link2sd się nie przyda Skąd mam wiedzieć, że mój kernel to obsługuję ?Nie jestem całkiem zielony w tych sprawach ale coś pomiędzy zielony a średni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 A czy to stockowy kernel? Bo zwykle najzwyklejsze stockowe kernele w teori nie obsługują tego, jak masz cm'owy badź inny customowy to powinno działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi