Pawliniak Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 INFORMUJĘ, ŻE NIE ODPOWIADAM ZA ŻADNE SZKODY SPOWODOWANE PONIŻSZĄ PROCEDURĄ WSZYSTKO ROBICIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ!Cała operacja zamiany softu, czy to za pomocą romu 1-plikowego czy 3-plikowego nie jest specjalnie skomplikowana. Jednakże należy zapoznać się dokładnie z instrukcją. Najważniejsza zasada - przeczytać przynajmniej raz na sucho ! W instrukcji jest też dodanych trochę dobrych rad na przyszłość Potrzebne będzie:Odin - (mirror), starsza wersja Odin3 v1.85 lub Odin3 v1.3 pomaga czasem jak nie rusza flash.ROMtelefonkabel usb dołączony do zestawuPowinny wystarczyć sterowniki z kiesa jeżeli będzie jednak problem proponuje spróbować tych lub, tych :Win7 64bit : usb_drivers_GalaxyS_x64.zipWin7 32bit : usb_drivers_GalaxyS_x86.zipMetoda jest bezpieczna, ale wypadki się zdarzają. Jednak uszkodzenie bootloadera jest naprawdę bardzo rzadko spotykane więc zawsze procedurę można powtórzyć. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że w przypadku uwalenia telefonu odinem będziecie jednymi z nielicznych Jako,że ciagle pojawiają się o to pytania: GT-I9100_OLD_BOOTLOADER.tar - Speedy Share - upload your files hereProcedura dla rom'ów jednoplikowych(flashowanie romem jedno-plikowym nie czyści danych - jednak zalecam zapoznanie się z uwagą pod koniec tej części procedury)1. Pobieramy i uruchamiamy odina - okno programu wygląda tak:2. Pobieramy interesujący nas rom i rozpakowujemy do katalogu w którym znajduje się odin.3. Przechodzimy do trybu download telefonu. Wyłączamy telefon - przytrzymujemy Volume down, home i power (prawidłowa rekcja telefonu - lewy ekran na rys. poniżej), zatwierdzamy wejście do trybu download przyciskiem Volume Up. (prawidłowa rekcja telefonu prawy - ekran na rys. poniżej)4. Odpalamy Odina i podajemy w polu PDA nasz plik romu. (plik romu najczęściej spakowany rar lub zipem - plik romu kończy się rozszerzeniem .tar np. I9100XWKE2_I9100XXKDJ_I9100XEUKD1_HOME.TAR)Uwaga! Nie zaznaczać re-partition, phone EFS clear, phone Bootloader Update.5. Podłączamy telefon w trybie download do portu usb kabelkiem z zestawu. Prawidłowe podpięcie i ustawienia odina na przykładzie - przed flashowaniem zdecydowanie proponuje zamknąć kiesa oraz jego uslugi.6. Klikamy start.Po zakończeniu telefon się zrestartuje. Pierwsze uruchomienie może chwilę potrwać więc czekać cierpliwie.------------------------------------------------------------------------------------------------------UWAGA - W razie jakichkolwiek problemów (telefon staje na log samsunga, telefon wchodzi w bootloopa, problem z aplikacjami systemowymi itd, itp) - wykonać najpierw WIPE telefonu.Wyłączyć telefon - przytrzymać VOL-UP + HOME + POWER, zwolnić gdy na ekranie pokażą się żółte napisy. Z menu wybrać "Wipe data/factory reset" (telefon wykona przywracanie do ustawień fabrycznych + dane na wew. karcie pamięci pozostaną nienaruszone)------------------------------------------------------------------------------------------------------Procedura dla rom'ów trzy-plikowych .(dla tych co uwalą fona jedno-plikowym, chcą pozbyć się dobrze brandu operatora, chcą porządnie odświeżyć telefon itd.)wgranie rom'u 3-plikowego robi WIPE - czyszczenie danych telefonu do ustawień fabrycznychDo punktu 3 procedura jest taka sama.4. Odpalamy odina i podajemy następująco :Zanzaczmy: Re-Partition , Auto Reboot , F.Reset Time. (przykład na obrazie pod spodem)PIT: u1_02_20110310_emmc_EXT4.pitPDA: CODE_I9100XXKG1_CL349526_REV02_user_low_ship.tarPHONE: MODEM_I9100XXKG1_REV_02_CL1034110.tarCSC: GT-I9100-CSC-MULTI-OXAKG1.tar5. Klikamy start.Powyższy przykład dla romu KG1 ale wszystkie inne podobnie.Dla ułatwienia przy wgrywaniu innych rom'ów niż przykład (prawie zawsze):Pliki dla pola PDA - mają w nazwie słowo CODEPliki dla pola PHONE - mają w nazwie słowo MODEMPliki dla pola CSC - CSCprawidłowe rozszerzenia plików dla PDA, PHONE, CSC to: *.tar lub *.tar.md5Uwaga 2! Wgrywanie oryginalnych rom'ów producenta w ten sposób nie narusza gwarancji ale też nie należy się tym chwalić w serwisie . Dodatkowo wgranie oryginalnego romu nie pozostawia śladu na liczniku flashowań - z własnych spostrzeżeńAktualizacja - dodałem wyjaśnienia dla początkujących.Aktualizacja 2 - dodałem dalsze wyjaśnienia dla początkującychAktualizacja 3 - starsza wersja odina Odin 1.3Temat dodany za zgodą autora Sekator link http://forum.android...ae-odina-69295/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Januszkiewicz Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Potrzebowal bym link do czystego firmware do wlasnie samsunga galaxy s2 i9100 brandowanego z orange bo tel z innym nie chce mi wstac wgl i nie moge znalesc wlasnie takiego by sprobowac z takim wlasnie prosze pomozcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 tu poszukaj : http://www.sammobile.com/firmwares/ ps. jak to nie chce wstać/ wgrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Januszkiewicz Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 no tak. tamtego s3 mini udalo mi sie zrobic wlasnie gdy wgralem brandowanego softa orange z tej strony ale nie zadnym innym wiec teraz poszukuje link bezposredni do pobrania takiego softa brandowanego przez orange dla s2 i9100 tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 28 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Orange http://www.sammobile.com/firmwares/download/18934/I9100JHLS7_I9100PTRLS4_PTR.zip/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Januszkiewicz Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 dzieki ci wielkie. Ja nie moglem tego w ogole znalesc nie wiem jak ty to zrobiles ale fajnie ze dalo rade teraz mam tylko nadzieje ze uda mi sie postawic es dwojke a nie orentujesz sie czy bedzie tam jezyk pl w tym andku wgl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankessster Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Będzie bedzie przecież to polski brand 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sega Sunset Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Dzięki Bracie, stock i sgs2 znów żyje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxx2 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Witam, ja miałem z T-mobile i9100xxms2 czy mogę wgrać ...xxms1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0xden Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Noo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxx2 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Acz kolwiek szukałem tego i9100XXMS2 ale nie ma dla Polski ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DusieK Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Poszukaj na http://www.sammobile.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxx2 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 No to stąd go mam ale to jedno plikowy wsad a czytałem że lubią się kaszanić Zapomnialem dodac ze chce przejsc z CM11 na czysty soft od samsunga...czy tym da rade ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Da radę wgrać oficjalny soft od Samsunga tym sposobem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxx2 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 A gdzie znajde wsad 3 plikowy bo szukam na sammobile i nie widze :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Poszukaj, nie wiem na chomikuj czy gdzieś tego 3plikowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxx2 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Czy przed wgraniem tego oryginalnego trzeba miec roota ? bo wyczytalem na innym forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRkShAdOw Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi