aloisy Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Odblokowanie bootloader'a spowoduje, że stracisz gwarancję!Odblokowanie bootloader'a usuwa wszystkie Twoje aplikacje i ich dane z telefonu (NIE usuwa zawartości z karty)!Zdaje sobie sprawę, że odblokowanie bootloadera jest dzięki stronie htcdev.com bardzo łatwym procesem, ale może znajdą się osoby, które np. z uwagi na słabą znajomość języka angielskiego będą miały obawy przed jego przeprowadzeniem. Do takich właśnie osób kieruje mój prosty tutorial. Dodam jeszcze, że oczywiście na moim HTC przeprowadziłem cały proces i wszystko poszło dobrze Jeśli nie wiesz czym jest bootloader, po co się go odblokowuje oraz jakie ograniczenia prawne (związane z gwarancją) wynikają z jego odblokowania, to nie rób tego!Co będzie potrzebne:telefon HTC One X komputer z systemem Windows (oczywiście na Linux lub Mac też jest to wykonalne, ale ze względu na popularność Windowsa, skupiam się właśnie na nim)kabel USB (w zestawie z telefonem)jakieś 10 minut, żeby to zrobić na spokojnie Odblokowanie bootloader'a krok po kroku:1. Rejestrujemy nowe konto na stronie HTCdev.com.2. Ściągamy pliki fastboota - np. stąd.3. Tworzymy nowy folder, dla ułatwienia w moim przykładzie będzie to C:\fastboot i do niego rozpakowujemy ściągnięte w punkcie 2 archwium ZIP.4. Przechodzimy do strony: HTCdev - Unlock Bootloader i tam wybieramy z listy "All Other Supported Models" a później "Begin unlock bootloader".5. Najpierw klikamy "Yes" a następnie zaznaczamy oba checkboxy, klikamy "Proceed to unlock bootloader". Przechodzimy od razu do kroku nr 8 (wszystkie wcześniejsze już mamy ).6. Wyłączamy telefon, a następnie włączamy trzymając przycisk [Power] oraz jednocześnie przycisk [Volume Down] - trzymamy je dopóki nie zaświeci się ekran.7. Po wyświetlającym się menu poruszamy się przyciskami głośności, a wybór zatwierdzamy przyciskiem [Power]. Wybieramy Fastboot.8. Teraz podłączamy telefon kablem USB do komputera - jeśli jeszcze tego nie robiliśmy, to czekamy aż Windows zainstaluje sterowniki (wyświetlana będzie informacja o instalowaniu sterowników do urządzenia "Fastboot").9. Uruchamiamy wiersz poleceń:Windows XP -> Start -> Uruchom -> wpisujemy 'cmd' -> [Enter]Windows Vista/7 -> Start -> w polu wyszukiwania programów wpisujemy 'cmd' -> [Enter]10. Używamy polecenia 'cd' aby przejść do folderu gdzie trzymamy pliki fastboota:Kod:cd C:\fastboot11. Teraz w wierszu poleceń wpisujemy:Kod:fastboot oem get_identifier_tokenPojawi się spory blok tekstu, a właściwie cyferek i literek - klikamy prawym przyciskiem myszy gdzieś w wierszu poleceń i wybieramy opcję "Oznacz" - to pozwoli nam zaznaczyć ów blok tekstu, jak na screenie poniżej:Wciskamy kombinację Ctrl + C a następnie wklejamy skopiowany tekst w specjalnym polu w kroku 10 z instrukcji ze strony HTCDev.com i klikamy "Submit".12. Na podany przy rejestracji mail, przychodzi nowa wiadomość - znajdzie się w niej link do kolejnej części instrukcji oraz - co najważniejsze - w załączniku plik Unlock_code.bin - ściągamy go i zapisujemy w naszym folderze C:\fastboot.13. Ostatnie co musimy wpisać w wierszu poleceń:Kod:fastboot flash unlocktoken Unlock_code.binNie należy przejmować się komunikatem o treści: " (...) too many links" - u mnie również się pojawił, ale nie znaczy on zupełnie nic złego 14. Na wyświetlaczu telefonu pojawi się następujący obrazek:15. Znów za pomocą przycisków [Power] oraz tych do regulacji głośności - wybieramy interesującą nas opcję ("Yes" jeśli chcemy odblokować bootloader, "No", jeśli się rozmyśliliśmy) i zatwierdzamy przyciskiem [Power].I mamy odblokowany bootloader! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mixgsm Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 wszystko fajnie ale nie otrzymałem meila:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Sprawdź spam lub spróbuj z innego maila np. gmail.com. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Śpiewak Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Podczas pierwszych krokow, po wpisaniu fastboot oem get_identifier_token pojawia mi sie waiting for device i nic dalej sie nie dzieje. Jakies pomysly co z tym zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Kasprowicz Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Czy telefon w trybie fastboot wskazuje na polaczenie USB? W przeciwnym przypadku sugeruje zainstalowanie HTC Sync w celu aktualizacji sterownikow USB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludozyad Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 po kroku 13tym otrzymuje komunikat "error: cannot open 'Unlock_code.bin' Robiłem wszystko zgodnie z poprzednimi krokami, jednak nie jestem pewny czy do końca dobrze smartfon jest podłączony w trybie FASTBOOT. Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wokasz Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Witam. Gdy próbuje odblokowac bootloader i wciskam submit to wyskakuje bład: We're sorry, but it appears your attempt to unlock the bootloader on this device has failed. This could be caused by several factors including simple errors in the entry of the unlock token, problems with your device, or a lack of manufacturer support for the unlocking process. Please see the specific error code listed below, and try again if necessary.Error Code: Invalid Bootloader Token Length.Error Reason: The submitted Token appears to be the wrong length and won't work. Przeliczylem linijki i ilosc znaków sie zgadza z podanym wzorem to dlaczego token jest za krótki ? Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 21 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 @wokasz zrób to przez cmd a nie te narzędzie, pamiętam jak odblokowywałem bt w one x to przez fastboota stamtąd skopjowany token działał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marellion Opublikowano 13 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 @PeliKan mam taki sam problem jak wokasz. Co miałeś na myśli pisząc żeby zrobić to przez cmd? Doszedłem do tego kroku i pojawia się błąd tokena. Edit: Jednak za 15 próbą skopiowania podziałało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 14 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 że nie przez narzędzie tylko ręcznie przez cmd (poprzez paczkę mini adb&fastboot) według instrukcji od htc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof s Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 czy działa to też na htc one x+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CyanowyLenovo Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Raczej nie, ale poczekaj na odpowiedź kogoś kto ma większą wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 @krzysztof s Raczej tak, bo w sumie metoda na odblokowanie Twojego HTC jest taka sama, jednak nie dam sobie ręki uciąć, dawno w htc nie siedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi