DusieK Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2017 [Sony Xperia T3] Aktualizowanie / Wgrywanie nowego softu od Sony Android 5.0.2 Aktualizacje oprogramowania zapewniają nowe i udoskonalone funkcje oraz zabezpieczenia, dzięki którym można jak najlepiej wykorzystać zalety urządzenia Xperia™. Dzięki aktualizacji oprogramowania do najnowszej wersji urządzenie Xperia™ będzie działać szybciej i płynniej. Jest to także najszybszy i najłatwiejszy sposób rozwiązywania ewentualnych problemów z wydajnością. Flashtool - Program dzięki któremu możemy debrandować nasz telefon, wgrać starsze wersje systemu, odblokować bootloader itp. W tym poradniku zajmiemy się wgrywaniem systemu na nasz telefon bądź też debrandingiem. Flashtool - http://developer.sonymobile.com/downloads/tool/flash-tool-for-xperia-devices/ Stock Rom - https://forum.cyanmod.pl/topic/6321-xperifirm-jak-pobrać-stock-na-xperie/ Pobieramy Flashtool i instalujemy go Instalujemy sterowniki do naszej Xperii, które znajdują się w: C:\Flashtool\drivers\ Zaznaczamy Flashmode Drivers, Fastboot drivers oraz Xperia (NASZE URZĄDZENIE) Device Driver Pobieramy stocka w formacie .ftf, który następnie przenosimy do folderu: C:\Users\TWOJA_NAZWA_UŻYTKOWNIKA\.flashTool\firmwares W telefonie musimy mieć włączony Tryb Debugowania i instalacja z nieznanych źródeł Uruchamiamy program i następnie klikamy na ikonkę błyskawicy po czym wybieramy Flashmode i OK Wybieramy system pod nasz model i zaznacamy wszystkie opcje w Wipe i następnie Flash Następnie czekamy, aż program poprosi nas o podłączenie telefonu, tak więc wyłączamy go i następnie wciskamy przycisk Volume DOWN, i podłączamy go do komputera Proces instalacji potrwa od kilku do kilkunastu minut, gdy zobaczymy "Flashing finished. Please Unplug and start phone" możemy odłączyć nasz telefon i uruchomić go, pierwsze uruchomienie trwa około 10 minut. Najczęstsze pytania: P: Czy muszę mieć odblokowany bootloader? O: Do wgrywania oryginalnych systemów od Sony nie trzeba mieć odblokowanego bootloadera. P: Nie mogę zainstalować sterowników, wyskakuje błąd korzystam z Windows 8, 8.1 bądź 10 O: https://forum.cyanmod.pl/topic/1333-fastboot-adb-driver-fix-dla-windows-810-instalacja-niepodpisanych-sterowników/ (i) Poradnik użytkownika eitheer, przerobiony przeze mnie na inne urządzenia Sony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ver0s Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Czy może to być wykonane za pomocą flashtoola ze strony flashtool.net? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
android_reg_edit Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Tak to ten program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ver0s Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Czy tylko ja nie widzę firmware'u lolipopa na tym XperiFirm?Jeśli tak to proszę o wskazanie gdzie konkretnie jest ten firmware w wersji 5.0.2Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
android_reg_edit Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Zainstaluj Kitkat i zaktualizuj Sony PC Companion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ver0s Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 A można troszkę jaśniej? Co by to dało? Jakaś instrukcja w punktach byłaby mile widziana, jestem troszkę zielony jeśli chodzi o te sprawy Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
android_reg_edit Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Robisz dokładnie tak jak na poradniku, z tym, że zamiast stocka 5.0.2 wgrywasz 4.x.x. Potem instalujesz Sony PC Companion (do pobrania ze strony SONY), klikasz opcje aktualizacja oprogramowania i potem robisz według instrukcji na ekranie. Sony PC Companion zadziała, jeżeli masz zablokowany bootloader. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ver0s Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 A jeśli mam już androida 4.4.4 to mogę od razu zaktualizować programem Sony PC Companion, tak?Edit: Próbowałem zaktualizować bez wcześniejszego wgrywania stocka 4.4.x i Sony PC Companion pokazuje mi, że nie ma dostępnych aktualizacji. Zmieni się to jeśli wcześniej zainstaluje tego właśnie stocka? Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monokuma Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 A jeśli mam już androida 4.4.4 to mogę od razu zaktualizować programem Sony PC Companion, tak?Edit: Próbowałem zaktualizować bez wcześniejszego wgrywania stocka 4.4.x i Sony PC Companion pokazuje mi, że nie ma dostępnych aktualizacji. Zmieni się to jeśli wcześniej zainstaluje tego właśnie stocka? Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Weź jak człowiek wgraj całego stocka. Jakiego potrzebujesz flashtoolem. Polecam na Windows 7 lub 10Na XP problemy z flashtoolem są czasami. Zamiast bawić się z tym pseudo programem od Sony. Rach ciach i w 40 minut wszystko ogarniesz. Łącznie z pobraniem takiego softu przez xperii firm. Raz bawiłem się w aktualizacje xperii e programem od Sony. Zmarnowałem ponad 3h.A efekt był taki ze telefon dalej nie działał. Flashtoolem wgrałem w parę minut i telefon smigał Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ver0s Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Mogę zrobić to też flashtoolem, tylko że XperiFirm pokazuje mi, że mój najnowszy firmware to właśnie kit kat, a nie jak wspomniany w tym poradniku android 5.0.2. Nie wiem skąd autor poradnika wstrząsnął tego 5.0.2 jeśli mam być szczery. Jeśli ja czegoś nie wiem to proszę mnie oświecić.Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monokuma Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Mogę zrobić to też flashtoolem, tylko że XperiFirm pokazuje mi, że mój najnowszy firmware to właśnie kit kat, a nie jak wspomniany w tym poradniku android 5.0.2. Nie wiem skąd autor poradnika wstrząsnął tego 5.0.2 jeśli mam być szczery. Jeśli ja czegoś nie wiem to proszę mnie oświecić. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka A po numerze komplikacji w xperii firm szukałeś? Z tego co wiem. Jak wyszła aktualizacja od Sony oficjalna. Na jakiś kraj. To tam musi być. Porównaj na spokojnie swój numer komplikacji i sprawdź czy w którymś kraju w xperii firm nie ma nowszej wersji. Jak będzie to znakiem aktualizacja jest. Jak nie to nie ma Ja też się ostatnio rypłem. I wgrałem stock 4.1 i zamiast 4.3 ma Xperie mDzisiaj jak będę mieć czas to może 4.3 wgram Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ver0s Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 To nic się nie stanie jeśli wgram stock z innego kraju? Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monokuma Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 To nic się nie stanie jeśli wgram stock z innego kraju? Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Nie. Potwierdzone info. Bo już tak parę razy robiłem w Sony, LG i Samsungu. Co najwyżej może języka Polskiego nie być w każdym stock romie. Jak kiedyś w lg Spirit miałem. Ale raczej w Sony powinien być Ważne żeby był ten sam model telefonu co ty masz. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ver0s Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 To w takim razie jutro zobaczę na tym XperiFirm czy jest jakiś firmware z androidem 5.0.2 na ten telefon. Wcześniej szukałem po modelu telefonu (D5103) i nie znajdowało mi żadnego firmware'u właśnie z tym 5.0.2.Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi