Pawliniak Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Witam !Przedstawię w kilku prostych krokach jak zacząć swoją przygodę z modowaniem Pamiętaj że każda ingerencja w telefon można powodować jego uszkodzenie. Ja jak i całe forum nie ponosimy odpowiedzialności za usterki.Co będzie potrzebne:TelefonKabel USBKomputerSterownikiCo będziemy wgrywać:Root'a + RecoveryCyanogenMod + GappsySkąd pobrać potrzebne pliki:Sterowniki (http://www.samsung.c...ftware/KIES/JSP)Root Recovery (http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/881-cf-auto-root-samsung-galaxy-s-iv-i9505-root-recovery/)CyanogenMod + Gappsy (http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/874-instalacja-cyanogenmod-samsung-galaxy-s-iv-i9505/)Proces instalacji:Instalacje rozpoczynamy od zainstalowania programu kies który zainstaluję nam wszystkie potrzebne sterowniki. Następnie pobieramy wszystkie potrzebne nam pliki root, recovery, rom, odin, gappsy:Pobieramy plik CF-Auto-Root-ja3g-ja3gxx-gti9500.zip i rozpakowujemy do katalogu z odinemW odinie podajemy CF-Auto-Root-ja3g-ja3gxx-gti9500.tar.md5 jako PDAPrzechodzimy w tryb download (wyłączamy telefon i przytrzymujemy volume-down + home + power)W żadnym wypadku NIE zaznaczmy repartitionPodłączamy telefonKlikamy startBrawo ! Własnie wgrałeś root'a oraz recovery. Ostatni etap to CyanogenMod:Plik z CyanogenMod oraz Gappsami wrzucamy na kartę pamięciPrzechodzimy do recovery (volume-up + home + power)Full Wipe + Cache + Dalvik formatZainstaluj plik zip z ROMEM przez recoveryZainstaluj gappsRebootBardzo dobrze ! To już wszystko czy było trudno ? NIE ! Jeżeli jakieś zagadnienie jest Ci nie znane sprawdź tutaj http://forum.cyanoge...-dla-zielonych/Dałeś radę ? Kliknij 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz0rTi Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Mała uwaga odnośnie tego Root'a. Mam SGS4 I9505 i jak rootowałem, to w tutorialu była (tak jak tutaj) wersja pod I9500. Przez to fon sie już nie włączy. Wiem, bo sam przez to prawie dostałem zawału. Dlatego potrzebny jest CF-Auto-Root dla I9505 PS. Co zawiera CM dla S4? Bo nie ma pewnie S Notatki itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Dzięki za interwencje! Na pewno zaoszczędziło to sporo czasu kilku przyszłym użytkownikom. Korekta wprowadzona PS. Co zawiera CM dla S4? Bo nie ma pewnie S Notatki itd.? CM to czysty android z masą ustawień w standardzie. Niestety nie posiada on takich dodatków jak S Notatnik, sterowanie gestami. Zawsze można wybrać jakiś "custom rom" Jeżeli zależy Ci na takich dodatkach jak są w standardzie mogę takiego poszukać na Twój model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz0rTi Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Wiem wiem 'o co biega' w Cyanie, miałem z rok A orientujesz się może jak to jest z bootloader'em w S4? I jeszcze jedno pytanko, może wiesz - w recovery, po kliknięciu 'reboot system now' mam 'ROM may flash stock recovery on boot. Fix? THIS CAN NOT BE UNDONE.' i opcje: No, Yes - Disable recovery flash i Go back. Nie wiem co tu pyknąć. Po kliknięciu 'Go back' następuje reboot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Ten błąd występuje po wgraniu recovery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz0rTi Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 W recovery na S4 jestem pierwszy raz, więc chyba tak. Rozumiem słowa, ale całości nie rozumiem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Najpierw wykonaj to http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/881-cf-auto-root-samsung-galaxy-s-iv-i9505-root-recovery/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz0rTi Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 To jest poradnik instalacji recovery/roota, a ja to mam już od dawna bo mam zrootowaną S4, ale już nieważne, klikne Yes i tyle Dzięki wielkie za poświęcony czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Trzeba ryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fijalkm Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zaryzykowałem, trochę nerwów było, bo byłem kilka chwil od uceglenia mojego i9505.. Ale kiedy telefon nie włączał się wcale, zaflashowałem androida I9505XXUEMK8 odinem (tel się w ogóle nie włączał, miałem dostępny tylko tryb download jakimś cudem), potem root, a następnie CWM Philz Touch 5.18.9. Potem już było z górki ale odetchnąłem, jak stockowy android się odpalił.. Anyways, pomimo wersji niestabilnej, (nightly) nowego CM11 polecam każdemu! cieszę się, że przesiadłem się ze stockowego andka na CM11. Poza zauważalnym przyśpieszeniem telefonu, brakiem apek-śmieci pakowanych na siłę jest niesamowicie zmniejszone zużycie baterii. R e w e l a c j a ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Cieszymy się z Tobą i gratulujemy najlepszego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Hmm modyfikacje nabijają licznik flashowań...znów tego nie ma w opisie heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aloisy Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Nie mamy jeszcze tytoriala jak go zresetować więc dlatego informacja ta jest pomijana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 15 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Tu nie chodzi o resetowanie.Jeżeli wgra custom kernel a telefon mu padnie, to zmieni się licznik flashowań.Odda słuchawkę do serwisu i oddadzą mu smartfon z unieważnioną gwarancją z powodu "ingerencji w soft" A resetowanie licznika to jest odmienny temat, pro po w tym modelu występuje już flaga 0x0 i zabezpieczenie knox.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciel Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Witam. Jak juz wczesniej pisalem mam dylemat. Mianowicie. Czy galaxy s 4 mozna zmodyfikowac stabilnym sys? I jak jest pozniej z aktualizacjami? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Modyfikacjami można wszystko. CO do CyanogenModa, to jest oficjalne wsparcie. Tu na aktualizacje możesz liczyć, nawet i codzienne. Ale custom rom wiąże się z modyfikacjami (root i CWM) DO oryginalnego softu zawsze można wrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciel Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Aha interesujace. Z mila checia bym to zrobil ale pytanie jest jak? Z tego co jest napisane w tym temacie to ja nic nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Jesteś kompletnie nowy w tych sprawach?Musisz wgrać root-aPotem CWM Nie znasz pojęć, to w dziale Android (poradniki) są omówione proceduty i kroki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciel Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Tak. Jestem calkowicie swiezy. Do tej pory rajcowal mnie bardziej ios. I chyba do niego wroce jezeli moj s4 nie bedzie chodzil lepiej. Dlatego chce cos z nim zrobic. Zobaczymy jak mi to wyjdzie nie mam juz 20 lat i takie rootowanie cwm itp jest dla mnie nieco trudniejsze niz kiedys;) Hmm. I jakie to te gappsy pobrac bo lista jest dluga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Więc potrzebujesz takiej solucji.. hmm na początek zalecam przeczytanie tego wątku..http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/1466-jak-instalowa%C4%87-romy-za-pomoc%C4%85-funkcji-cwm-clockworkmod-recovery/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciel Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Dobrze. Mniej wiecej kumam. Teraz co z tymi gappsami. Gdy wchodze w podany link wyskakuje mi cala lista roznych linkow. Ktory to moj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 A masz ROOT i CWM wgrane?same CWM wystarczy w sumie...Nie wiem czy nie wolałbyś innych romów na s4 niż CM...zerknij:http://forum.xda-developers.com/galaxy-s4/i9505-develop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kedar1333 Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 WitamPanowie po wgraniu CM zgodnie z instrukcjami z forum przy włączaniu telefonu wyskakuje mi takie info "KERNEL IS NOT SEANDROID ENFORCING" Dodam iz wszystko w telefonie działa mi jak trzeba. Problem jest przy ładowaniu wyskakuje ikona baterii i powyższy napis dodatkowo przez cały okres ładowania telefonu nie gaśnie wyświetlacz.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 10 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 To jest błąd kernela.Musisz czekać na aktualizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju24 Opublikowano 4 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 panowie wszystko pieknie dziala tylko jak mam skopiowac kontakty z sim na tel bo szukam i nie ma opcji ani kopiowania kontaktow ani wyboru karty sim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi