Skocz do zawartości
  • 0

[Touchlet X7G] Problem z odczytem karty pamięci

satyricos

Pytanie

Witam,

na wstępie chciałbym się przyznać, że jestem początkującym androidowcem :) Od ponad tygodnia męczę się nad rozwiązaniem problemu z tabletem niemieckiej firmy PEARL, android nie widzi zawartości karty SD zarówno na oryginalnym firmware jak i na jego updacie z oficjanej strony ponadto są problemy z dźwiękiem, wyszukiwaniem satelit przez GPS'a i pewnie też inne problemy.. Na wsparcie nie mam co liczyć bo poza tym, że oficjalna strona jest jedynie w języku niemieckim to o żadnym custom ROMie nie ma informacji. 

Wgrałem na niego z uprawnieniami root'a ROM Installera oraz ROOT Exlorera z nadzieją, że zobaczę kartę SD ale po instalacji wyrzuca mi za każdym razem komunikat że aplikacja XXX ( proces XXX) została niespodziewanie zatrzymana. Spróbuj ponownie. Czyszczenie wipe cache nic nie pomogło.

Co dziwne przy recovery gdzie widzę jedynie 4 możliwości: reboot system now, apply sdcard:update.zip (przy tej opcji karta SD jest widoczna więc z czytnikiem wszystko powinno być OK.), wipe data/factory reset oraz wipe cache partition 

Specyfikacja tabletu:

Procesor Telechips M801 (1,2 GHz)
System: Android 2.3.5
Wbudowana pamięć: 4 GB (Flash)
USB 1 (Micro) 
HDMI 1 (Mini) 
Czytnik kart (Micro-SD)

W tym tablecie chcę jedynie mieć działający poprawnie GPS offline'owy i nic poza tym, biorę pod uwagę całkowity format sprzętu i wgarnie na niego czegokolwiek co umożliwi mi korzystanie z nawigacji, myślałem już o ubuntu touch ale nie mam pojęcia czy będzie działał na nim GPS

Będę bardzo wdzieczny za każdą pomoc

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pobrałem np. Mapa Map ze sklepu google i nie da rady go w ogóle odpalić bo potrzebuje do tego karty SD której nie widzi android :(

W sofcie jest jakaś aplikacja GPS która nie znajduje w ogóle satelit. Obawiam się, że jednak bez gruntownego przeinstalowania się nie obędzie

• 0

Sformatuj karte pamięci programem sdformatter, ja miałem kiedyś podobny problem,ale to z mojej winy, w cwm miałem krzaczki, ten program mi pomógł

• 0

Masz custom recovery?

• 0

to wgraj custom recovery i sformatuj kartę pamięci

• 0

ok, spróbuję i dam znać jak poszło

[edit]

Poległem na samym początku, jak mogę znaleźć odpowiedniego dla mojego tabletu custom recovery żeby nie zrobić z niego cegły? W necie jest mnóstwo softu do telefonów i tabletów  ale do Touchlet'u za nic nie mogę znaleźć :(

Mogę wgrać CUSTOM ROM przeznaczony na inne urządzenie..? A jeśli tak to jakie..? Jakimi parametrami się kierować w doborze ROM'u ?

Będę wdzięczny za pomoc

Witam,

ponawiam prośbę.. mógłby mnie ktoś poinstruować jak znaleźć odpowiedni ROM do mojego tabletu..?

Touchlet X7G 

http://www.pcwelt.de/produkte/Pearl-Touchlet-X7G-Tablet-PC-Test-4200662.html