Skocz do zawartości
  • 0

[Galaxy Note] Wifi leży, kwiczy i nie pozwala się uruchomić

Przemek.Ryk

Pytanie

Cześć,

Note to mój pierwszy smartfon generalnie, jak i w szczególności z Androidem, więc prośba o trochę wyrozumiałości. smile.png

Generalnie jakoś to działa (mam go od marca bieżącego roku), ale wczoraj trafił mnie już szlag. W czym problem? Wifi. Po prostu się nie uruchamia i cześć. Owszem, wcześniej też zdarzało mu się odstawiać szopki, ale po którymś restarcie, czy „zabawie” we włączanie różnych trybów (wygrzebane na innym forum: wyłączyć mobilny przesył danych, włączyć airplane mode, wyłączyć airplane mode, włączyć mobilny przesył danych, włączyć wifi), dało się drania zmusić do pracy. Wczoraj wieczorem stwierdził, że wifi nie uruchomi i koniec. Temperatura mu jedynie rośnie na tylnej ściance, pod obiektywem, ikonę wifi w panelu świeci przez chwilę przygaszoną zielenią, a za moment jest wyszarzona.

Wejście przez Settings / wi-fi daje komunikat: To see available networks, turn on Wi-Fi. Majtam mu ten przełącznik w prawo, poniżej wyświetla się napis "Turning on..." i tak sobie jest wyświetlony, choć przełącznik w kilka sekund wraca w pozycję "0". I tak w koło macieju. :-/

W akcie desperacji zrobiłem mu reset do ustawień fabrycznych. Nic się nie zmieniło odnośnie uruchomienia wifi. sad.gif

Przy okazji - telefon nie był rootowany, opcja "About device" pokazuje:
Android version: 4.1.2
Baseband version: N7000XXLT3
Kernel version: 3.0.31-1103517
dpi@DELL162 #3
DMP PREEMPT Tue Jun 4 20:55:52 KST 2013
Build number: JZO54K.N7000XXLT9

Macie jakieś pomysły, jak mu rozwiązać problemy z wifi?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Telefon jest z UK ?

Taki masz soft?

Może wgraj mu Polski z xeo

Android jest jak komputer, więc trzeba mu od czasu do czasu odświeżyć system. 

• 0
  W dniu 31.08.2014 o 09:02, NeoCM napisał(a):

Telefon jest z UK ?

Taki masz soft?

Może wgraj mu Polski z xeo

Android jest jak komputer, więc trzeba mu od czasu do czasu odświeżyć system. 

Cześć,

Telefon mam od znajomego, raczej nie zanabył go w UK, ale tego się mogę dowiedzieć. W oprogramowaniu po prostu mam ustawione, że ma działać w języku angielskim i tyle.

Co do wykonanych jeszcze operacji, to od publikacji posta:

1. ściągnąłem firmware z http://www.sammobile.com/firmwares/3/?download=21268
  2. wgrałem zgodnie z instrukcją - używając Odin v3.09

Wifi udało się w końcu uruchomić, ale:

1. pomimo konfiguracji, że wifi ma być zawsze włączone (Settings -> Wifi -> Advanced -> Keep wifi on during sleep ustawione na Always) rano rzeczone wifi było wyłączone i udało się uruchomić dopiero po drugim czy trzecim restarcie.
  2. podziałało ze trzy godziny i ponownie się wyłączyło. I znowu restart z wyciąganiem baterii włącznie, żeby się raczyło łaskawie uruchomić.
  3. pół godziny później znowu wyłączone i tych restartów z wyciąganiem baterii otrzaskałem pięć sztuk, żeby raczyło zaskoczyć. Pytanie na jak długo. :(

• 0

A wgraj nowsze firmware.

co prawda jest dedykowane dla plusa... ale jest najnowsze...

http://www.sammobile.com/firmwares/3/?download=31081

ps. użyj odina wersji 3.07 dla tego note.

• 0
  W dniu 31.08.2014 o 13:35, NeoCM napisał(a):

A wgraj nowsze firmware.

co prawda jest dedykowane dla plusa... ale jest najnowsze...

http://www.sammobile.com/firmwares/3/?download=31081

ps. użyj odina wersji 3.07 dla tego note.

Hmmm. W opisie tego pliku stoi:

PDA: N7000XXLTD

CSC: N7000PLSLT5

MODEM: N7000XXLT3

Będzie to pasować do mojego? Przedstawia się jako:

Samsung Kies wyświetla mi:

Current firmware version: PDA:LT9 / PHONE:LT3 / CSC:LT3 (XEO)

About device wywołany z telefonu zeznaje:

Android version: 4.1.2

Baseband version: N7000XXLT3

Kernel version: 3.0.31-1103517

dpi@DELL162 #3

DMP PREEMPT Tue Jun 4 20:55:52 KST 2013

Build number: JZO54K.N7000XXLT9

Wolę podmuchać na zimne, niż się obudzić z zablokowanym telefonem - dlatego pytam.

Edytowane o 21:27

Sprawdziłem to oprogramowanie od Plusa, sprawdziłem też podrzuconą podpowiedź na http://[link nie zgodny z regulaminem]/f435/brak-moa-liwoa-ci-uruchomienia-wifi-456297/ - czyli wgranie 3 plikowego ROM N7000XXLC1 z plikiem PIT i repartycjonowaniem.

Dalej ten sam cyrk - czyli o bezproblemowym uruchomieniu wifi mogę sobie pomarzyć. :(

• 0

W momencie włączania WiFi telefon na 99% odwołuje się do jakieś klasy żeby "puścić trochę prundu!" do moduły wi fi aby zadziałało. A że to jest Java, jeśli nie może czegoś zrobić - wywali błąd który wrzuci w logi. Adb logcat wywala takie logi więc będzie można odczytać o co chodzi. Cała filozofia :) Nauczę Cię Kiedyś xD

Wymagane właczone debugowanie usb i sterowniki adb. 

• 0

Cześć,

Przepraszam, że z poślizgiem, ale ostatnio mam taki młyn, że powoli zapominam już, co to takiego jest chwila wolnego czasu. :D

W dniu 1.09.2014 o 06:22, NeoCM napisał(a):

Masz chyba uszkodzony modół wifi. 

Bo nie jest to normalne. 

Wiem, że takie zachowanie nie jest normalne. Nie wiem tylko co to modÓł.

W dniu 1.09.2014 o 07:27, CheQ napisał(a):

jeśli masz możliwość podłącz telefon pod komputer, wykonaj w cmd

adb logcat > log.txt

włącz wi-fi. jak się wyłączy - odłącz telefon i podeślij nam plik log.txt

Teraz ciekawostka - cuda wianki odstawiałem, wgrywanie oprogramowania od podstaw, reset do ustawień fabrycznych itd. Zresztą pisałem o tym. Coraz bardziej również skłaniam się do teorii, że to sprzętowy feler. Albowiem gdyż ponieważ - słuchawka wyślizgnęła mi się z ręki raz. Pacnęła plecami z wysokości około 3 cm na biurko. Wifi dizała, łączy się, nie ma problemów z uruchomieniem. :wacko: Nie, żebym z tego powodu narzekał, niemniej jednak wolałbym żeby w razie sytuacji, kiedy pojeżdżę na rowerze z telefonem przypiętym do kierownicy, nie trzeba było nim napierdzielać po stole, żeby wifi zaczęło z powrotem funkcjonować. :D

Co do podłączania i logowania - jak mam podpinać słuchawkę do kompa (poza tym, że kabelkiem i po UBS :D)? Standardowo informuje mnie, że jest "Connected as a media device". Tak ma być? No podejrzewam, że nie jako USB Storage, bo wtedy to taki większy pendrive. :)

Aczkolwiek fakt faktem - to też muszę napisać - czasami potrafi się wypieprzyć ni z gruszki, ni z pietruszki. Np. wychodzę z fabryki, wsuwam telefon do kieszeni, jeszcze odtwarzacz nieuruchomiony - tylko słuchawki w uszach mam, wychodzę poza zasięg fabrycznego wifi, ni z tego ni z owego słyszę dźwięk zapodawany po restarcie słuchawki. Ki wuj?