ryoPL Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Na pewno nie jedna osoba spotkała się z problemem podczas instalacji "Status 7 Installation aborted" Jak to naprawić?Najlepiej jest zmienić CWM, jednak można to naprawić bez zmiany. Co będzie potrzebne:-komputer-Programy Notepad++ oraz Winrar. Jeżeli posiadamy w/w:Zanim zaczniesz upewnij się że rom który wgrywasz jest na twój telefon!1.Otwieramy rom (.zip) i wchodzimy w META_INF > COM > GOOGLE > ANDROID.2.Następnie wypakowujemy plik "updater-script".3.Otwieramy plik za pomocą Notepad++.4.Zaznaczamy tekst od "assert..." do pierwszego znaku ; I usuwamy go . (możliwe że jest ich więcej, tyle aby text się zaczynał od "mount" lub podobnie)5.Zapisujemy plik.6.Podmieniamy oryginał w archiwum i kopiujemy na karte sd.7.Cieszymy się instalującym się rom'em. Tak wygląda naprawiony rom: Jeżeli rom jest dla twojego telefonu nie powinno być problemu na 99%Jednak jak rom nie jest dla twojego telefonu możemy go ciężko uceglić!Jest to bardzo ryzykowna metoda i może wiązać się z ogromnymi szkodami. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Może dopisz, że to trzeba zmienić w custom romie w pliku .zip Bo nie każdy wie co to jest za plik META_INF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryoPL Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dopisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Remix Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Witam, mam taki problem, Przy próbie instalacji org pliku wyskakiwało status7, po przeróbce wyskakuje status 6. Ktoś wie o co kaman ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryoPL Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 witaj,Czy usunąłeś cały tekst od "assert..." do pierwszego znaku ; z nim włącznie?Status 6 wskazuje na błąd skryptu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Innym wyjściem jest zmiana recovery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Remix Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 No to tak... 1.Wgranie org obrazu kończy się komunikatem Instalation aborted (status 7) - po dłuższym myśleniu. 2.Wgranie zmodyfikowanego obrazu kończy się komunikatem Instalation aborted (status 6) - już na samym początku. http://www34.zippyshare.com/v/27588780/file.html - daje edytowany plik w celu sprawdzenia czy jest na 100% dobrze zmieniony. 3.Wgranie recovery philz touch 6.00.8 kończy się tym, że recovery nie ładuje się wcale. 4.Próbowałem już wgrywać przez recovery clockwork 5.0.2.0 i 4ext Touch. Proszę o rady.EDIT : Problem rozwiązany wgrałem TWRP i poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Daj mi namiar na te TWRP to wrzuce... lub ty wrzuć na forum.. Chyba, że jest na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryoPL Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Nie był poprawnie przerobiony, tu głównie chodzi by ani jednego getprop...itd na początku nie byłogetprop zbiera dane na temat urządzenia, jeżeli coś mu się nie zgadza, lub nie może osiągnąć to wywala status 7 "I tak to właśnie działa!"Załączam screen jak wygląda poprawiony. Xperia M Tapatalkiem wysłała :] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Remix Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Ok dzięki za odpowiedź, w sumie usunąłem do pierwszego znaku ";" jak w opisie, a jednak w tym przypadku po tym były jeszcze dwa takie koło siebie na końcu ";" Przydało by się zmienić treść pkt.4 Warto też dodać to recovery na forum, bo nie wiem czy macie: https://www.androidfilehost.com/?fid=23329332407582524 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryoPL Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Bo w wiekszosci romów getprop'y kończy ;, ale jak jest więcej to inna sytuacja. Aby nie było wątpliwości załączyłem screen do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlud Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Nie wiem w czym tkwi błąd, ale nawet po przeróbce od "assert" do "mount" instalacja kończy się na status 7.Trwa niby troszkę dłużej i wymaga późniejszego przywracania systemu, ale komunikat końcowy wciąż ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 assert - sprawdzenie. W przypadku updatescript najczęściej jest to sprawdzenie, czy parametr z build.prop jest "jakiś" - jeśli tak -> przechodzi dalej, jeśli nie -> stopuje instalacje gdyż nie jest rom wykonany na ten telefon.mount - "Zamontowanie" - Np zamontowanie (możliwość korzystania z:) systemu metodą EXT4. Różnica pomiędzy nimi wydaje mi się że jest ogromna, a zapomnotwanie FALSE (bo tak wychodzi z assert'a) nie wróży nic dobrego.Bo w wiekszosci romów getprop'y kończy ;Jeśli mowa o assert(get_prop(cos) == bla bla .... )); to średnik zawsze jest, inaczej Status 6 nas mile zaskoczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryoPL Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 Dlatego jest wyraźnie napisane żeby sprawdzić czy rom jest pod nasz telefon.Tym sposobem pozbyłem się Status 7 przy instalacji CM10 na Fusion'ie w Neo V, więc jako że przetestowałem to i działa to jest to dodane.Jeżeli nie walniemy złego romu to nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jebananamotorolarazr Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Witam, Jestem zielony jak zaba w temacie androida - chcialem sobie poinstalowac troche appsow i.... Tu zaczyna sie moja historia:Telefon kupilem z retaila i ma zainstalowany Mokee open source cos tam cos tam. Android wersja 4.2.2 (Telefon Motorola xt912). Wszystkie metody aktualizacji ROM przeczytalem - probowalem recovery i wgrywanie romu tam - zawsze ten sam komunikat.... instalation aborted.Trafilem w koncu na instalacje (chyba fastboot) i wyczytalem madre E: error in /ext/cm-11-20140729-NIGHTLY-spider.zip (Status 6) w pliku updater-Script jedyna wzmianke o getprop znalazlem w jednej z linii: (.../system/bin/getenforce", "/system/bin/getevent", "/system/bin/getprop", "/system/bin/getsebool",) i nie mam pojecia czy tak ma byc. Ludzie - pomozcie - google play nie chce sie uruchomic (nie widzi urzadzenia), ROM sie nie chce wgrac...ANDROID mial byc fajny a strzeli mnie niedlugo cos z jasnego nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Napisz jakie masz recovery ? Ten błąd określa złą ścieżkę pliku script- updater przez co nie instaluje romu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludozyad Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Witam, chciałem wgrać snapshota m9 z http://download.cyanogenmod.org/?device=endeavoru&type= dla ONE X i mam podobny problem jak w temacie. Plik updater-script zaczyna sie tak: 1)assert(getprop("ro.product.device") == "endeavoru" || getprop("ro.build.product") == "endeavoru" || abort("This package is for \"endeavoru\" devices; this is a \"" + getprop("ro.product.device") + "\".") ;2)assert(getprop("ro.bootloader") == "1.28.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.31.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.33.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.36.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.39.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.72.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.73.0000");3)mount("ext4", "EMMC", "/dev/block/platform/sdhci-tegra.3/by-name/UDA", "/data");4)package_extract_file("system/bin/otasigcheck.sh", "/tmp/otasigcheck.sh");5)package_extract_file("META-INF/org/cyanogenmod/releasekey", "/tmp/releasekey"); oznaczylem 5 pierwszych linijek i stąd moje pytanie, co dokładnie mam usunąć, bo 2 pierwsze zaczynają sie od "assert" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 1 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2014 assert(getprop("ro.product.device") == "endeavoru" || getprop("ro.build.product") == "endeavoru" || abort("This package is for \"endeavoru\" devices; this is a \"" + getprop("ro.product.device") + "\".") ;assert(getprop("ro.bootloader") == "1.28.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.31.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.33.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.36.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.39.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.72.0000" || getprop("ro.bootloader") == "1.73.0000");mount("ext4", "EMMC", "/dev/block/platform/sdhci-tegra.3/by-name/UDA", "/data");package_extract_file("system/bin/otasigcheck.sh", "/tmp/otasigcheck.sh");package_extract_file("META-INF/org/cyanogenmod/releasekey", "/tmp/releasekey");Zamień na mount("ext4", "EMMC", "/dev/block/platform/sdhci-tegra.3/by-name/UDA", "/data");package_extract_file("system/bin/otasigcheck.sh", "/tmp/otasigcheck.sh");package_extract_file("META-INF/org/cyanogenmod/releasekey", "/tmp/releasekey");Dodatkowo - chcę podkreślić że status 7 nie zawsze oznacza błąd z złą nazwą w build prop. ostatnio instalując KK na Swojego L5 również miałem status 7. w tym przypadku - błąd oznaczał fakt, że mój kernel/recovery nie było przystosowane do konkretnej funkcji w instalatorze (set_meta_data) można wywnioskować ,że błąd oznacza problem po stronie telefonu względem pliku uptade-script 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinxw7 Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Witam mój pierwszy zapis roota: assert(getprop("ro.product.device") == "GT-S5830" || getprop("ro.build.product") == "GT-S5830" || getprop("ro.product.device") == "GT-S5570" || getprop("ro.build.product") == "GT-S5570" || getprop("ro.product.device") == "GT-S5670" || getprop("ro.product.product") == "GT-S5670"|| getprop("ro.product.device") == "GT-B7510" || getprop("ro.product.product") == "GT-B7510" );show_progress(0.100000, 0);show_progress(0.500000, 0);# format("MTD", "system");#mount("MTD", "system", "/system");package_extract_dir("system", "/system");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/sqlite3");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/su-v1");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/su-v2");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/su-v3");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/su");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/sh");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/busybox");#unmount("/system"); wsykoczył mi po nim status 7mój drugi zapis(zmieniony) #mount("MTD", "system", "/system");package_extract_dir("system", "/system");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/sqlite3");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/su-v1");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/su-v2");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/su-v3");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/su");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/sh");set_perm(0, 0, 04755, "/system/xbin/busybox");#unmount("/system"); wyskoczył mi status 6Co zrobiłem źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Encryption Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Jak zapisać ten cholerny plik ? Próbuje go podmienic pisze "trwa kompresowanie" i później error "folder skompresowany (zip) jest nieprawidłowy lub uszkodzony":/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasalkovskyTV Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 a ja usuwam tak jak powinienem i dalej mam ten błąd, wrzucę zaraz plik na hosting i pozmieniajcie mi go bo już cały dzień się głowię i szlak mnie trafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 na co wy wgrywacie, czym i jak,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasalkovskyTV Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 zrobiłem roota, odblokowałem bootloadera (wszystko zrobiłem co trzeba), instaluje cyana i wyskakuje błąd status 7, usuwam w pliku updater script to co trzeba i nadal to samo. mogę wgrać cyana przez flashtoola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryoPL Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 cm nie można wgrać flashtoolem. Po tej operacji w wiekszości sytuacjach powinno pomóc i usunąć sprawdzanie które powoduje status 7. Najwyraźniej albo źle usunąłeś zostawiając, albo znajduje się gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MasalkovskyTV Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 To co zaznaczone na zdjęciu usuwam i nadal jest problem tylko status 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi