Zender Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Witam!Chciałbym wam zaprezentować jak zdebrandować telefon - czyli pozbyć się śmieci od operatora, np.: plus.Zyskujemy także dostęp do szybszych aktualizacji, bo jak wiadomo jeśli telefon jest brandowany to musimy dłużej poczekać na aktualizację zmodyfikowaną przez operatora.Więc nie tracimy gwarancji - nie potrzeba rootaAle przejdźmy do rzeczy:Wymagania:-Flashtool - download niżej-plik FTF - download niżej-chęci pozbycia się śmieci operatoraDobra przechodzimy do sedna:1. Instalacja sterowników dla Sony Xperia SP.Zainstalować PC Companion w najnowszej wersji (zaktualizować) oraz podpiąć telefon do komputera w celu upewnienia się, że są zainstalowane sterowniki USB i ADB.2. OPCJONALNIE - Odszukanie numeru brandingu (customization number).Numer brandingu (customization number) telefonu określa w jakim regionie lub który dostawca dostarczył nam telefon. Numer będzie potrzebny na przyszłość w razie powrotu do tego brandingu.Aby to sprawdzić, otworzyć dialer i wpisać ciąg znaków: *#*#7378423#*#*Pojawia się menu, należ wejść w Access Service Menu -> Software info -> Customization Version3. Włączyć USB debugging w telefonie.Menu –> Ustawienia –> –> Dla programistów –> zaznaczyć Debugowanie USBDodatkowo należy umożliwić instalowanie aplikacji pochodzących z nieznanego źródła:Menu –> Ustawienia –> Aplikacje -> zaznaczyć Nieznane źródłaW tym momencie dobrze jest ponownie podłączyć telefon do komputera i upewnić się jeszcze raz czy wszystkie sterowniki zostały zainstalowane. 4. Instalacja programu Flashtool.http://www.flashtool.net/Flashtool zainstalować w domyślnej lokalizacji.5. Pobieranie ROM'u dla Xperii sp w formacie FTF.https://mega.co.nz/#!ZYsRxaIR!uPC8el...M7jqq9iEsR0USAlubC5303_12.1.A.0.266_Central European 1 CE1.ftf - Speedy Share - upload your files hereTo jest oficjalny rom bez brandingu (12.1.A.0.266 - android 4.3)6. Pobrany plik FTF umiescić w prawidłowym folderze:C:\Flashtool\firmwares\7. Zainstalować sterowniki z folderu Drivers (te co na filmie są wskazywane)8. Podłączyć telefon do komputera9. Uruchomić Flashtoola:- uruchomić Flashtoola- kliknąć na symbol błyskawicy- zaznaczyć Flashmode i kliknąć OK- zaznaczyć oprogramowanie skopiowane wcześniej do folderu C:\Flashtool\firmwares\ Zaznaczamy odpowiednie oprogramowanie w lewej kolumnie (C5303, 12.1.A.0.266). Jeśli odznaczy się “wipe userdata” przed flashowaniem (po prawej stronie w oknie) dane zostaną zachowane. Kliknąć OK10. Postępować zgodnie z komunikatami pojawiającymi się na ekranie. - wyłączyć telefon- nacisnąć i przytrzymać przycisk ściszania, podłączyć ponownie telefon do komputera trzymając przycisk ściszania11. Rozpocznie się proces flashowania.Jeśli pojawi się komunikat o przerwaniu procesu z powodu braku sterowników, należy zainstalować sterowniki znajdujące się w katalogu C:\Flashtool\drivers\12. Po udanym flashowaniu w oknie pojawi się komunikat “Flashing finished”: - odłączyć kabel USB od komputera- włączyć telefon- czekać, aż telefon uruchomi się ponownie- nie panikować13. Telefon ma nowe oprogramowanie bez śmieci od operatora.Nie biorę odpowiedzialności za wszelkie błędy, uszkodzone telefony i utratę gwarancji - każdy robi to na własną rękę. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewx85 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Ładny opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAWID DEKOWSKI Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 u mnie wszystko ok tel uruchamiał sie ok 5min po flashu sposób dziala tez na xperi z lecz trzeba pobrac inny plik systemu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maryś Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Witam, Posiadam Sony Xperia SP z Orange z zablokowanym Bootloaderem. Telefon ma około 3 lata. Android 4.3 / 12.1.A.1.205 Zależy mi tylko, żeby telefon szybko działał. Jest dla mnie rzeczą użytkową potrzebną do pracy. Nie chciałbym czegoś zepsuć, więc wole 100 razy zapytać. Napotkałem pierwszy problem: - jak wejść w Ustawienia ->-> Dla Programistów ( co oznaczają te dwie strzałki) ? OK. Znalazłem. Punkt 1, punkt 2, punkt 3 zrealizowane. Punkt 4 - czytałem, że dla tego telefonu nie należy wgrywać najnowszej wersji ? Mam 0.9.19.8 Jest OK ? ... no i już zainstalowane nowy Android. Wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi