NeoCM Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Jak instalować ROMy za pomocą funkcji CWM (ClockWorkMod Recovery) Z racji, iż występują osoby, które nie mają ogółem wiedzy na temat androida. Postanowiłem opisać jak za pomocą "komend", które są w Custom Recovery zainstalujecie ROM. Jeżeli nie wiesz co robić, gdy w opisie zobaczysz "zainstaluj ROM" to...przejdź do nizej opisanego tekstu. Wprowadzenie:W tym wątku dowiesz się jaka jest różnica między Android Recovery, a Custom Recovery:http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/1380-r%C3%B3%C5%BCnice-mi%C4%99dzy-android-recovery-a-custom-recovery-cwmtwrp-i-inne/ Co będzie opisane:Włączenie RecoveryKopia zapasowa systemuPełne wipe systemuInstalacja ROMuRebootPoruszanie się po CWMKlawisze głośnościZatwierdzanie Camera lum przycisk HOME Procedura Instalacji ROMU [FAQ]Dotyczy CWM Recovery!! Wyłączamy telefon Następnie kombinacją klawiszy uruchamiamy tryb recovery:* Samsung: Home, Power i Volume + * Sony: Podczas włączenia klikać na Volume UP lub Down (zależy od recovery) * LG: podobnie jak w samsungu... Kolejnym krokiem jest nieobowiązkowe zrobienie kopii zapasowej systemu ( W razie problemów z instalacją romu, lub nie możliwością uruchomienia telefonu) W recovery wybieramy: Backup and Restore Tu wybieramy opcję gdzie robimy backup. W ten sam sposób przywracamy backup poprzez restore. Pojawi nam się takie okno: W poradnikach znajdziecie informacje wykonaj pełne WIPE, czyli: Musimy wyczyścić dane użytkownika, aplikacji. Dlaczego? Mogą i na pewno spowodują błędy w działaniu nowego systemu, lub uszkodzą telefon. Więc wybieramy :Wipe cache Wipe data Advanced - wipe dalvik cache Kolejnym krokiem będzie wgranie systemu: Zależności od wersji CWM, to możecie spotkać różne nazewnictwa. Nie różnią się funkcjami, tylko umożliwiają instalacje plików (które chcemy wgrać)Install zip from sdcard lub install zip from external_sd Choose zip from sdcard lub Choose zip from external_sd Wskazujemy plik Po zakończeniu wgrywania pliku wybieramy "Reboot" I możemy cieszyć się wgranym nowym romem. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawkey Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 To wszystko? Nie trzeba wgrywać jakiegoś recovery czy coś w tym stylu? Przepraszam za głupie pytanie, ale nigdy nie tykałem sie androida, a chciałbym wgrać jakiś rom na swój s3 Ok , zrobione. Dobry poradnik. Leci + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal_0 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 To co jest na obrazkach to jest recovery / CWM(ClockWorkMod) które trzeba wgrać bez wgrania się nie da tego włączyć samą kombinacją klawiszy.Można wgrać ze sklepu Google Play. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryoPL Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2014 Taki podstawowy poradnik, a taki przydatny Nowym na pewno się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Prawda jest taka, że zmieniają się recovery.Teraz TWRP pozwala na instalacje poprzez aplikację np.Philz Touch recovery - ma wiele opcji, ale lubi też mieszać w recovery i nie zawsze chce się wgrać.Podobnie jest z CWM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Stefaniak Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 a ja miałem CM i chcę wrócić na stock. i mam lipę bo cwm mi nie pozwala zainstalować. wyrzuca mi cały czas installation aborted. I co teraz? A w dodatku się pospieszyłem i niechcący usunąłem świeżego backupa. Mam sg note II n7105. Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 @Oskar Stefaniak tu masz linka jak http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/4959-lgsamsung-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-stocki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Stefaniak Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 @PeliKan No dzięki wielkie. właśnie z tej stronki pobrałem stocka. Z tym ze teraz mam tylko CWM w telefonie. Wiec nie odpalę trybu debugowania. czyli metoda z odinem opisana w linku chyba nie pyknie. Muszę w takim razie ściągnąć CM i go zainstalować przez CWM a potem odpalić debuging, odina itd.? Przywróciłem CM i robię według tutka z linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 @Oskar Stefaniak ok, rób tak jak jest w poradnikach napisane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowy-w-gsm Opublikowano 23 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Witam .Może ktoś podać link do CWM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeliKan Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Cześć, najlepiej by było gdybyś napisał w odpowiednim dziale. Do jakiego telefonu potrzebujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi