Skocz do zawartości

NeoCM

[Sony Xperia J] Wgrywanie CWM/ TWRP Recovery

Rekomendowane odpowiedzi

Wgrywanie CWM/TWRP Recovery na Sony Xperie J

 

Wymagany:

  • ROOT
  • niekoniecznie odblokowany bootloader

Modyfikację wgrywasz na własne ryzyko!!

 

Instalacja CWM działa na firmware 11.0.A.7.5.

 

  1. Upewnij się, że masz ROOT-a
  2. Włączony tryb debugowania USB
  3. Więc pobierz plik, który znajduje się poniżej. 

    Treść widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub Zarejestruj

  4. Pobrany plik wypakuj
  5. Podłącz urządzenie do portu USB
  6. Z folderu wybierz install.bat
  7. Odblokuj urządzenie i zezwól na instalację
  8. Gotowe!

Uruchomienie CWM

  • wyłącz telefon
  • Podczas uruchomiania, gdy zobaczysz logo SONY-wciskaj Volume - 

 

Instalacja TWRP Recovery

 

  1. Upewnij się, iż posiadasz ROOT-a
  2. Masz włączony tryb debugowania USB
  3. Więc pobierz plik poniżej

    Treść widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub Zarejestruj

  4. Wypakuj
  5. Podłącz telefon pod port USB
  6. Z folderu wybierz install.bat
  7. Aplikacja poprosi o uprawnienia ROOT-a, więc odblokuj ekran i zatwierdź instalację
  8. Po wgraniu sprawdź Recovery

 

Uruchomienie TWRP Recovery

 

  • wyłącz telefon
  • Podczas uruchomiania, gdy zobaczysz logo SONY-wciskaj Volume - 
Edytowane przez aloisy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

mam pewien problem z CWM. Po wgraniu CWM i wyłączeniu telefonu podczas ponownego uruchomienia widzę logo 'Sony' naciskam Vol- logo Sony wtedy znika a telefon się wyłącza. W czym jest problem? Root jest zrobiony. Dodam też, że mam firmware z końcówką 0.3.1 Jelly Bean.

 

@EDIT Przepraszam za zamieszanie. Pomogło wgranie ICS a dopiero później CWM.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A spróbuj z Volume +

Tak jest np w dual recvoery, iż działają 2 opcje

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

post-21574-0-10238400-1402565498.jpg

klikam install.bat, i zatrzymuje mi się na step 1: waiting on device. Co robię źle ??? W folderze files znajduje się ADB, ale ja nic z ADB nie robiłem.Debugowanie włączone, ekran odblokowany(mam wzór).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@xpawelx777 Masz zainstalowane sterowniki do swojego telefonu ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sterowniki doinstaluj, albo port zmień w komputerze :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i włącz tryb debugowania usb w telefonie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy w podczas instalacji ADB zaznaczyłeś opcję "Google USB Drivers" można to doinstalować później.

Ta opcja jest w Android SDK Manager w liście "extras".
Masz root'a zrobionego?, sprawdź programem: Android Terminal Emulator 

Treść widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub Zarejestruj


po uruchomieniu programu na smartfonie możesz zwiększyć literki bo pewnie są małe, i wpisz komendę: SU i zatwierdź(enter) jeśli się pojawi znak # to masz rota jeśli coś innego znaczy że nie masz root'a.

post-53-0-73826000-1402639378.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystko robie wg krokow lecz przy wciskani volume - telefon nie reaguje jak przy volume +, po logo sony pojawia sie czarny ekran.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaki macie system na PC ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Macie tu taką ciekawostkę, sam miałem taki problem z xperią.

Treść widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się lub Zarejestruj

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich :) Otóż mój problem polega na tym iż moja xperia nie chce wejsc w recovery żadnym sposobem próbowałem już wszystkich możliwych kombinacji, dodam iż bootloader złamany pozytywnie, root zrobiony również z wynikiem pozytywnym wgrywałem również  CWM oraz Recovery wszystko zgodnie z poradnikami z tego forum nie mam pojęcia co może być dodam, że jeśli przytrzymam volume lub volume + telefon odpala się w trybie awaryjnym tzn działa normalnie lecz w dolnym lewym rogu jest napis "tryb awaryjny". Nie mam pojęcia czemu recovery nie chce odpalić jak już wspomniałem próbowałem już wszystkich kombinacji i nic. Byłbym wielce wdzięczny za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pobierz android terminal (z google play)

Zainstaluj.

Odpal...

wpisz :

SU [kliknij enter]

- przyznaj prawa root-a i znów wpisz

SU
reboot recovery 

Powinien wejść/przejść we wymagany tryb. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po wpisaniu tej komendy do terminalu wyskakuje: /system/bin/sh: SU: not found , tak jakby root nie był wykonany a powtarzałem wgrywanie 3 razy i za każdym razem udawało sie, przynajmniej tak mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie masz root-a jeżeli go nie wykrywa.

Jeżeli masz aplikacje SU/ SuperUser - to w nią wejdź i aplikacja powie Ci sama czy ma takie uprawnienia.

A może trzeba dograć bussybox.

 

Dowiesz się dowiesz.. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie :) Sorki że tyle czasu zajęło mi odpisanie ale byłem zasypany obowiązkami :) po wpisaniu i wielokrotnym sprawdzaniu cały czas wyskakiwał mi komumikat tak jak w poście powyżej więc odpuśiłem sobie lecz po wpisaniu dzisiaj w terminalu wyskoczyło mi: "[email protected]: / #" lecz recovery nadal się nie uruchamia, już nie mam więcej pomysłów na ten telefon :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaka jest różnica między CWM a TWRP?
Może mi ktoś wytłumaczyć ostatnie dwa punkty z instrukcji z xda:?

"- Set cpu max frequency = 1.536 GHz - Minimum frequency 245 MHz - check "Apply to start" /Apply
- Go to the Security Center, click Check, to make a test of the system, and clean where appropriate, the cache memory"

 

Po konfiguracji zrobiłem reboota i dalej nic nie widziałem nic nie słyszałem nie moge tego znalezc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Musisz wejsc w ustawienia informacje o telefonie i tapać chyba7 razy numer kompilacji, wtedy właczy ci się ustawienia z oc, wrócić do głownych ustawien i sobie zmienisz taktowanie

TWRP jest bardziej zaawansowane od CWM 

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, a nie wiesz może czemu u mnie TWRP instalował się poprawnie (przynajmniej tak consola na kompie do mnie pisała) a jednak nie mogłem do niego wejść?

Czy można mieć CWM i TWRP zaintalowane?

 

Pukam w tę kompilację i nic :/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pukaj we wszystko :) nie można mieć cwm i twrp na raz , to tak jakbyś miał dwa biosy na jednym pc , wgraj cwm przez flashtool

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

  • Lubię to 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

CWM mam i działa starczy mi do zajechania Jotki, zaraz będę pukał tylko nie wiem jakiego odzewu mam się doczekać wyskoczy jakieś ukryte menu czy coś :P 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz - Warunki użytkowania, Polityka prywatności