NeoCM Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Wgrywanie czystego firmware dla Google (Asus) Nexus 7 Musisz wiedzieć, iż utracisz wszelkie dane na tablecie.Możesz również uszkodzić urządzenie, poradnik nie daje gwarancji, iż tablet będzie działał dobrze... Opis zawiera sposób na zablokowanie bootloadera, ponieważ wykorzystuje on tryb fastboot. Co musisz posiadać?paczkę z firmware https://developers.google.com/android/nexus/images#nakasipaczkę z fastboot https://dl.dropbox.com/u/20864590/forum/ADB.zipzainstalowane sterowniki USBwłączony tryb debugowania w Nexus 7!kabel USBnaładowany tablet co najmniej 70% Pliki fastoot!!!rozpakuj je i umieść w takiej ścieżce C:/adb Instrukcja wgrywania firmware!! Jeżeli pobrałeś firmware i utworzyłeś ścieżkę adb to przejdź do kolejnego punktu Plik z firmware przenieś do folderu adb Uruchom Nexusa 7 w trybie fastbootWyłącz Włącz trzymają jednocześnie VOL+ i VOL - Podłącz go pod komputer Uruchom okno CDM i wpisz komendy :fastboot flash bootloader bootloader-grouper-3.34.img (jeżeli masz nowszy, to wpis nowy, starszy- to starszy)fastboot reboot-bootloader Teraz Nexus 7 powinien się zrestartować, jeżeli to uczyni wpisz teraz:fastboot -w update image-nakasi-jro03d.zip - (jeżeli masz nowsze to wpisz nowszą nazwę. Podejrzeć możesz nazwę pliku w pobranym firmware, jest on w formacie .zip) W tym momencie wgrywa się czyste firmware.. Teraz usuniemy kłódkę, czyli zablokujemy bootloader fastboot oem lock Uruchomiamy urządzaniefastboot reboot Podczas problemów powtarzać procedurę, upewnij się czy aby na pewno dobrze wpisujesz komendy.Tu możesz pobrać czyste firmware bez szukania w/w linku.https://dl.google.com/dl/android/aosp/nakasi-jro03d-factory-e102ba72.tgzJest to czysty firmware 4.3 stock. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz96 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Witam. Chciałbym powrócić do tematu, ale dlatego że mój problem trochę się różni od wszystkich innych o których czytam na wielu forach. Posiadam tablet Nexus 7 32 GB z LTE. Po aktualizacji systemu uruchomił się kilka razy i padł. Teraz po włączeniu pokazuje się napis Google i koniec. Po wybraniu trybu Recovery tablet się tylko resetuje, nie pojawia się żadne menu, nie pojawia się nawet robocik. Po prostu reset. Z poziomu platformy Android SDK : fastboot devices - pokazuje podłączone urządzenie adb devices - brak urządzenia, czyli debugowanie USB nie jest włączone fastboot erase cache - tablet się wiesza fastboot oem unlock - na ekranie pojawia się prośba o potwierdzenie odblokowania. Po wybraniu YES i wciśnięciu Power celem zatwierdzenia na ekranie pojawia się: (bootlader) Unlocking Bootloader... (bootloader) erasing userdata... i na tym koniec, tablet zawiesza się Podczas próby wgrania softu za pomocą Android SDK krzyczy że bootloader jest zablokowany, ale jak już pisałem wcześniej próba odblokowania kończy się zawieszeniem. Błędne koło. Wygląda mi to raczej na jakieś uszkodzenie hardware, ponieważ tablet wiesza się gdy tylko chcę wykonać jakąś operację na pamięci. A może te zwiechy to wina tego że nie jest włączone debugowanie USB ? Zwracam się zatem do Was z prośbą o pomoc. Można coś jeszcze zrobić ? Z góry wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Jędrzejewski Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Chyba kolega wgrał nie ten software co trzeba, opisany poradnik jest do Nexus'a z roku 2012, ten Twój to chyba wersja z roku 2013 + to jest LTE, a nie WiFi (w opisywanym go nie ma) więc chyba mamy poważny problem. Moja wiedza ogranicza się do tego poziomu więc ja raczej nie pomogę ale ewidentnie soft. PS. Przy okazji przepraszam moderatora za nazwanie go "cholerą" Ale to było raczej w formie grzecznościowej, szkoda że dostałem warna, mimo wszystko nie będę się kłócił i się to nie powtórzy ^^ . I spróbuj wgrać jakoś CWM'a lub paczkę przez USB (gdzieś kiedyś zaczytałem że można <dunno>). I sprawdź czy konsolą go nie wrzucisz w recovery, w najgorszym razie czeka Cię wizyta w serwisie :T . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremerogo Opublikowano 16 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Chyba wiem jak mogę ci pomóc próbowałeś tej komendy? 'fastboot boot recovery(najlepiej TWRP).img' Jeżeli uda ci się wejść do recovery, wchodzisz w Mount i wybierasz ADB Sideload, wtedy wrzucasz jakiś rom na twój tablet(pod model 2013, nie 2012) komendą 'adb sideload *nazwa pliku.zip* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąsu Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witam. Odświeżam trochę temat ponieważ mam problem z wgraniem nowego oprogramowania do tabletu ASUS Nexus 7 WiFi. Zanim opiszę problem z wgraniem oprogramowania to pokrótce napiszę dlaczego potrzebuję pomocy. Tablet działał długo bez zarzutu, miałem wgrane najnowsze oprogramowanie (Android 6) i 2 dni temu zaczęły mi wyskakiwać dziwne reklamy zaraz po odblokowaniu urządzenia. Postanowiłem zeskanować tablet znanymi antywirusami (0 wirusów) i anty-malware (1 problem). Po usunięciu zagrożenia wszystko fajnie działało aż do ponownego włączenia. Problem polega na tym, że pojawia się napis Google, później te kulki zmieniają kolory a na koniec jest optymalizacja aplikacji (bodajże 37). Po zakończeniu tablet robi reset i tak może aż do wyczerpania baterii. Próbowałem instrukcji z filmiku (https://www.youtube.com/watch?v=VV1ffMCXRg4), dochodzę do momentu aż mam użyć power + volume up ale niestety ta część nie działa (nie pojawia się tekst nad martwym robocikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThePiotr Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 O ile się nie mylę musisz trzymać wciśnięte przyciski do momentu 1 wibracji po tym momencie trzymasz tylko vol+, a jeżeli już pojawia się ten "robocik" to musisz wybrać recovery mode poprzez dwukrotne naciśnięcie przycisku vol - i akceptujesz wybór przyciskiem włączania c; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodo Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Witam próbuję wykonać tym sposobem, oczywiscie pobrałem wersję dla swojego nexusa obrazu ze strony developers google "razorg" for Nexus 7 [2013] (Mobile), tablet zrootowany, sterowniki doinstlaowane również OTA jest komunikacja z tabletem ale wypisuje mi takie komunikaty jak na foto poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DusieK Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Owe pliki są sprawne? Nie wystąpił jakiś błąd przy pobieraniu? Antywirus wyłączony? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodo Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Tak pliki sa sprawne ale im więcej nad tym siedzę i przeglądam fora zagraniczne dochodze do wniosku że problem stanowi mój Bootloader w urządzeniu, po właczeniu trybu Fastboot mode widzę: PRODUCT NAME - tilapia BOOTLOADER VERSION 4.23 obrazy https://developers.google.com/android/images#occamjwr66v "razorg" for Nexus 7 [2013] (Mobile) posiada w plikach bootloader-deb-flo-03.14.img czyli z tego co rozumiem bootloadera 3.14 ale ja nigdzie nie mogę oszukać systemu obrazu z bootloaderem 4.23 dla mojego nexusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DusieK Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Wgraj starszy soft jak tego nie próbowałeś Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prodo Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Ostatecznie udało się po 5 dniach walki wgrałem nowy system, okazało się że błąd sumy kontrolnej nie był spowodowany złą wersją bootloadera a samą wersją obrazu systemu i bootloaderem w obrazie instalowałem system pod nexusa 7 2013 "razorg" for Nexus 7 [2013] (Mobile) chłopaki na forum zagranicznym androida pisali że coś skopany jest w tym obrazie własnie bootloader, pobrałem "nakasig" for Nexus 7 (Mobile) poszło w 100% poprawnie samo wgranie trwalo może z 3 min, zainstalowałem czysty android 4.2 jelly bean i tablet działa jak nowy BŁYSK wszystko płynnie zareo lagów spowolnienia, czyli poprzedni właściciel dobił go instalując android 5.1 Lollipop wychodzi na to że nie każda aktualizacja androida do wyższej wersji jest taka dobra i czasami warto pozostać na starej wersji szczegolnie na starszym urządzeniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi