Skocz do zawartości
  • 0

[LG G2 F320L] Nie ma zasięgu sieci.

extremerogo

Pytanie

Witam,

Historia jest taka: zakupiłem F320L który nie miał IMEI. Nic nie wiedziałem o braku basebandu. Męczę się już z tym telefonem 2 miesiące. Próbowałem wszystkiego, aż znalazłem na XDA taki wątek: http://forum.xda-developers.com/lg-g2/help/f320k-f320l-f320s-network-problem-t2921626. Pan, od którego kupiłem ten telefon informował że po wgraniu systemu zniknął IMEI. Posłużyłem się tym poradnikiem i wreszcie telefon zaczął "działać". QPST zobaczył telefon po wgraniu tego basebandu na 4.4.2. Wgrałem IMEI, ESN ale Meid się już nie udało. Telefon ustawiłem na lokalizację europejską (w pliku build.prop), usunąłem wszystkie koreańskie bloatware. Po włożeniu karty SIM telefon znajduje sieć (karta Play, znajduje sieć ERA), ale nie można z niego wykonywać połączeń, odbierać, sprawdzić stan konta etc. Po jakiejś minucie, telefon gubi sieć i już jej nie znajduje. Gdy chcę wejść w ustawienia "sieci komórkowe" to wywala mi error że aplikacja "com.android.phone" została zatrzymana. Spróbowałem ponownie ale na romie "CloudyStock 2.8". Po instalacji nie ma ani basebandu ani imei. Dopiero po sflashowaniu tego BB i paczki z backupem IMEI, "działa". Wchodzi w sieć T-Mobile. Na tym romie mogę znaleźć sieci w ustawieniach "sieci komórkowych". Nie mogę się połączyć z siecią Play- ani GSM ani WCDMA ani LTE. Gdy wgrałem rom "BlissPop 4.0", w ustawieniach było wszystko: Baseband, imei a nawet numer seryjny. Po włożeniu karty sim, telefon złapał sieć (nie było normalnych nazw jak PLAY tylko P4) Polkomtel. Po 5ciu minutach na BlissPopie zaczął się restartować co jakieś 3 minuty. Co mogę zrobić? Wątpię co do problemu mobo, gdyż sam telefon łapie sieć, ale nie może jakoś z nią współpracować.. Wgrać inny Baseband? Aktualnie przebywam na stocku 4.4.2. Próbowałem sieci takich jak: Orange, Play, Plus. Na wszystkich ten sam problem. Co robić? 

Pozdrawiam

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

wiesz, najpewniej było by boxem w serwisie :/

• 0
5 godzin temu, extremerogo napisał:

MEI, ESN ale Meid się już nie udało. T

widocznie sam stwierdziłeś co brakuję

poprzedni właściceil zrobił CIę w bambuko, no chyba że zapłaciłeś adekwatną cenę do stanu urządzenia

• 0
10 godzin temu, PeliKan napisał:

widocznie sam stwierdziłeś co brakuję

poprzedni właściceil zrobił CIę w bambuko, no chyba że zapłaciłeś adekwatną cenę do stanu urządzenia

Telefon kupiłem za 300zł. Gdybym wiedział że nie ma basebandu to bym go nie brał.

• 0

wgraj mu najstarszy firmware przez KDZ Updater

• 0
11 godzin temu, PeliKan napisał:

wgraj mu najstarszy firmware przez KDZ Updater

Myślisz że to coś da? na Lg Firmware da się tylko pobrać kitkata L21P albo lollipopa L30D, żadnego innego się nie da bo jest błąd że nie ma takiego pliku. Najstarszy na G2 to 4.1.2? Czy 4.2.2? Myślałem też żeby przez ubuntu wgrać partycję "modem", "modemst1" i "modemst2". Dało by to coś? Poza tym mam jeszcze jeden problem. Gdy chcę sflashować stock V20B, to Lg Flash tool jak i kdz updater nie mogą go zflashować. Na flashtool 2014 staje na 2% i wywala error(na telefonie nic sie nie dzieje) a kdz updater cos takiego:

"Unpacking Kdz files"

"Unpacking failed"

"====FINISHED===="

4.2.2 mogę sflashować przez flashtool 1.5. Jest to jedyna wersja jaką mam i jaką mogę sflashować(jako plik .tot)

• 0

Hmmmm, nie jestem pewien, aczkolwiek powinno to pomóc, co do firmware, on wyszedl z kitkatem

• 0
6 minut temu, PeliKan napisał:

Hmmmm, nie jestem pewien, aczkolwiek powinno to pomóc, co do firmware, on wyszedl z kitkatem

Niee g2 wyszedł z 4.2.2 czyli Jelly Bean xd a wgrywałem już wielokrotnie tego 4.2.2 (tot) i nic to nie dawało, ale nie próbowałem kdz. Może znajdę jakiegoś kdz na 4.2.2

• 0

Kurde, faktycznie, a wgrywanie tych partycji nic nie dało?

• 0
5 godzin temu, PeliKan napisał:

Kurde, faktycznie, a wgrywanie tych partycji nic nie dało?

Efekt instalacji 4.2.2 był taki: system restartował się przy próbie włączenia wi-fi, brak basebandu, brak imei itd. Sam z siebie robił hot restart. 4.2.2 na ten telefon to albo pomyłka albo ja mam coś zepsutego :v co do wgrywania przez ubuntu to jeszcze nie próbowałem ale trochę się waham.. Problem jest taki: pliki na wgranie przez ubuntu mam pod stock v20b którego za nic nie mogę sflashować(staje na 2 procentach i error w lg flashtool 2014, kdz updater tak jak zawsze "Unpacking failed"). Mam za to stock v20p. I teraz problem: czy po sflashowaniu tego modemu z v20b nie będzie jakiegoś security error lub fastboot? Przez twrp flashowałem chyba wszystkie radia do każdego modelu jaki znalazłem. Przynajmniej 4 razy wpadł w bootloop(wystarczyło przywrócić backupa z twrp)..

__EDIT__

Nie udało mi się wgrać tej partycji przez ubuntu, nie widzi żeby te partycje na tlefonie były puste. Nie będę psuł firmware ani nic w tym stylu. Teraz będę instalował różne romy może któryś w koncu zadziała... jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to jestem otwarty na propozycje ;)  

• 0
6 godzin temu, PeliKan napisał:

wiesz, najpewniej było by boxem w serwisie :/

A jaki by był koszt takiej naprawy i czy przyniosło by to efekt?

• 0

jeśli by zrobili to przyniosłoby to elekt.taki box kosztuje 600zl ale naprawa do 50 zl jak podejrzewam chociaż.. mogą nawet płytę główną zmieniać to będzie drogo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz - Warunki użytkowania, Polityka prywatności