Skocz do zawartości
  • 0

[Samsung Galaxy S2]Problem z instalacją Cyanogenmod

kaelmichael

Pytanie

Witam serdecznie,

Posiadam Samsung Galaxy S2 i chciałem zainstalować Cyanogenmod. Opierałem się na wielu poradnikach ale po prostu albo linki wygasły, albo jest napisane w taki sposób gdzie nie rozumiem jako człowiek niemający wiedzy na temat telefonów i oprogramowania. Czy mógłby ktoś napisać tutaj jak przepraszam za sformułowanie DEBILOWI jak to wykonać? Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

a poradniki z tego forum próbowałeś?

Starałem się ale nie rozumiem słów takich jak root/rootować czy ROM. Poza tym to są pliki .zip  nie mogę ich otworzyć w telefonie. Nigdy nic nie robiłem w telefonie, ale po prostu nie mogłem już wytrzymać z ciągłym zawieszaniem się telefonu, błędami czy strasznym zużyciem baterii

• 0

Aa ok rozumiem

Root(ang. Korzeń)-stworzenie pewnego pliku, który aplikacja wykorzysta do przyznania uprawnień administratora, coś jak konto admin w Windows

ROM-oryginalne lub custom(nieoryginalne, stworzone przez developera który jakby to ujac,nie pracuje dla producenta

Najpopularniejsze Romy:

Cyanogenmod-czysty android z dodatkami od twórców

Aosp/aokp-czysty android chyba bez dodatków

A i jeszcze gapps, aplikacje od Google typu sklep Play które ze względów licencyjnych nie mogą być zawarte w custom romach

Recovery-jest parę rodzaji

Android e3,stock-recovery pozwalające na np. Zrobienie ustawień fabrycznych bez wchodzenia do systemu

Cwm,ClockWorkMod-recovery umożliwiające również kopie zapasowe, instalacje custom romów itd

Twrp, TeamWin Recovery Project-dotykowe recovery, najlepsze do instalowania Romów opartych na aosp(cm,aosp,aokp itp)

PhilZ touch -dotykowe recovery w sumie jakby cwm z nakładką graficzną

I to chyba większość pojęć które przydadzą się w zabawie z modowaniem

• 0

Root to prawa administracyjne. Rootować, czyli odblokować roota :) ROM - sys. Na początku wgrywasz stockowy ROM, potem wgrywasz Recovery (podobne do BIOSu na komputerze, polega na takim najwyższym administratorze i specjalnym trybie uruchomienia go), następnie rootujesz telefon, Wgrywasz ROM czyli CyanogenModa. :)

Trochę oświeciłem? Spróbuj najpierw wgrać stocka. Poradnik znajdziesz na naszym forum :) Jeśli nie znajdziesz, to napisz, to podeślę ;)

• Lubię to 1