Al Khalif Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Tak sie zasatanawiam co by było z tej krzyżówki i czy jest w ogóle możliwa? Tak mi przyszło do głowy przy zabawie linuxem na androidzie. Czekam na wypowiedź znawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 http://www.ubuntu.com/phone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Khalif Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 @dasiek znam ten projekt, ale mi chodzi o coś innego. Miałem na myśli androida z pakietami ubuntu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 a możesz doprecyzować "z pakietami" - co masz na myśli ? Bo w tym momencie piszesz zbyt ogólnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Khalif Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Jak wiadomo android to kernel na którym działa konsola, następnie java i aplikacje (w dużym uproszczeniu) a ja sie zastana wiam czy możliwe jest wszczenie przed terminal źródła pakietów jak to ma miejsce w ubuntu.Ps. Są to moje luźne przemyślenia. Nie analizowałem głębiej czy jest to możliwe (chociaż w informatyce možna wszystko ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Android to system, który bazuje na jądrze Linuxa. Kernel to... Kernel to tak jak masz foremkę do Ciasta, niby jedna foremka (Kernel) a można tyle ciast zrobić (Ubutnu, Debian, Fedora, Mint, RedHat itp). Kernel jest podstawą, który uruchamia dodatkowe rzeczy (obsługa terminala, GUI a w androidzie wirtualną maszynkę Javy i potem tą Dalvikową/ART). Pakiety... W ubuntu masz repozytoria, które pobierają pliki i system je instaluje. W androidzie masz... Sklep Play? Karte SD? Wszystko i tak kończy się na tym, żeby użyć "menadzera pakietów" na wskazanym pliku i go zainstalować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Khalif Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Ale i tak nie mamy funkcjonalnośli ubuntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 A co chcesz z Ubuntu na androidzie? Manadzer pakietów? Repozytoriów? Bo nie jestem w stanie Cię zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Khalif Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Głównie aplikacje konsolowe. Chodzi o aplikacje typu lynx i takie inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Jeżeli chcesz miec linuxa z praedziwego zdarzenia przejrzyj Youtube, tam sa filmiki jak zainstalowac na androidzie KaliLinuxa albo Ubuntu. W sklepie play jest Linux Installer. Dziala jak Virtualbox na kompie, ale portaktuj to jako bajer i ciekawostke, zero praktycznyvh zastosowan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Khalif Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Wiem co to. Tylko to działa jako Chroot a nie natywnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi