Zender Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Sposób na zablokowany bootloader! Na odblokowanym także zadziała, jakby co Wstęp Ponieważ nie ma sposobu ROOT'a na zablokowany bootloader, użytkownik @quetzalcoatl2435 postanowił ten sposób nam udostępnić. W końcu jest sposób na zablokowany bootloader, idę kręcić film :E Wymagania: - Sony Xperia SP - będziesz musiał wrócić do stock 4.1.2 i zrobić na nim ROOT'a (chyba, że już masz na 4.3, to nie musisz)- CWM - [Xperia SP][iNFO][REF] All the info you need before you begin - xda-developers- Sony PC Companion- Flashtool- su + busybox binaries- META-INF- SuperSU- Stock .266 kernel- 4.3 stock FTF Instalacja: 1) Musisz pobrać stock'owy 4.3 - oczywiście plik FTF (znajdziesz na forum)2) Użyj tej instrukcji do wyodrębnienia folderu systemowego z pliku FTF, ale zatrzymaj się na punkcie 9.3) Przejdź do folderu "bin" i usuń wszystkie pliki co mają mniej niż 10 bajtów. Są to takie nie potrzebne symlinki.4) Wypakuj pobrany wcześniej META-INF.zip wypakuj obok folderu systemowego5) Powinieneś mieć dwa foldery - system oraz META-INF6) Wypakuj su + busybox binaries do system/xbin7) Teraz zaznacz te dwa foldery i używając WINRARA skompresuj do paczki .zip (normalna kompresja)8) Gratulacje! Właśnie zrobiłeś czysty stockowy ROM z ROOT'em, który jest od razu po instalacji 9) Przenieś stworzony plik .zip na kartę SD10) Wejdź w CWM11) Zrób "Wipe Cache", dalvik cache, Wipe Data (Wipe Data nie wymagane jeśli jesteś na 4.3)12) Install .zip from sdcard (instalujesz .zip)13) Teraz zainstaluj SuperSU.zip, żeby ROOT działał 14) Power OFF15) Sflashuj kernel .266 (ftf) używając flashtoola16) Włącz telefon.17) Masz ROOT'a na Stock ROM'ie! Filmik: Wkrótce XDA: [Tutorial][ROOT][4.3]Root your own stock 4.3 firmware Uwaga! Jeśli nie chce Ci się tworzyć własnego firmware, masz tutaj gotowy: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=51112962, wtedy robisz instrukcję od punktu 9 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Przyklejam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Płaski Bolo Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 czegoś tu nie rozumiem. Chcę zrobić roota na zablokowanym bt. Do tego potrzebuję cwm. Żeby mieć cwm potrzebuję roota. i tak wkoło, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 No i dobrze rozumiesz kolego.Sęk w tym, ze system 4.3 jest lepiej zabezpieczony. Dlatego trzeba wgrać cusom kernel (który ma w sobie CWM) i przez te CWM trzeba wgrać plik root.Jeżeli odpalisz telefon na tym CWM, to złapiesz bootlopa. Z tego wzlędu, iż ten kernel jest niezgodny z wersją systemu.Dlatego, po wgraniu plików root trzeba wgrać stock kernel.Czyli zostaje ci sam root. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Płaski Bolo Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 czyli muszę zacząć od kernela z CWM, tylko szukam szukam i bez efektu, poszedłem po linku w pierwszym poście i trafiłem tylko do "do wgrania CWM potrzebujesz Root" poza tym mój firmware to 12.1.A.1.201 (z brandem orange) a tutaj widzę kernela z 266, da sie to sparowac czy najpierw musze zrobić debranding? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/1747-xperia-sp-root-dla-systemu-43-jb/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Płaski Bolo Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 ok już to sobie poukładałem, zrobiłem kilka eksperymentów, okazało się że mając roota na 4.3 12.1.A.0.266 i aktualizując do 12.1.A.1.201 przez OTA (wifi) tego roota tracę, jest jakiś sposób żeby przejsć na 201 bez straty roota czy jedyna opcja to pozostać na 266 a aktualizację ukryć żeby nie drażniła?no i czar prysł, jak dotąd roota na 266 udało mi się osiągnąć rootujac 4.1.2 i aktualizując przez wifi do 12.1.A.0.266, kolejna aktualizacja przez wifi do 12.1.A.1.201 usuneła roota, sposobem opisanym w pierwszym poście niestety coś nie wychodzi, do momentu power off wszystko gra później cos jest nie tak bo po wgraniu kernela 266 (piorun -> flascmode -> kernel 266) telefon dłużej startuje (zrozumiałe po wgraniu nowego softu) ale uruchamia sie bez cwm ibez roota, gdzie jest błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Jak wgrywasz custom kernel nie możesz uruchomić telefonu.Wgrywasz plik zip i potem stock kernel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Płaski Bolo Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 (edytowane) kolejny raz klapa, z karty instaluję Stock FirmWare CE 1 Pre-Rooted pobrany z linku na końcu pierwszego postu (próbowałem zrobić swój ale coś nie wychodzi) po zaistalowaniu firmware.zip i supersu.zip robię power off i wgrywam kernela 266 również z linku podanego w pierwszym poście. po włączeniu nie ma ani cwm ani roota (binaria su nie sa zainstalowane) jakiś pomysł?uff w końcu sukces. ostatecznie znalazłem inny firmware oparty na 201 czyli najnowszej wersji andka 4.3. Zassałem go stąd (sorki za niewykorzystanie odnośnika ale nie chce współpracować) Metoda instalacji jest niemal identyczna jak ta opisana w pierwszym poście tego wątku. Różnica polega na tym,że po instalacji zip-ów z karty SD nie trzeba flashować kernela (jest on już w romie.zip) i wystarczy power off a potem włączyć telefon. U mnie trzeba było jeszcze raz uruchomić CWM i zainstalować supersu.zip (z drugiego postu we wskazanym watku) jeszcze raz bez wipe. I znów power off, włączyć telefon i cieszyć sie najnowszą wersją zrootowanego softu, choć jest on troche zmodyfikowany i może nie wszystkim przypaść do gustu. Powodzenia. P.S. Moja Xperia SP ma zablokowany bootloader (myślę, że to istotna informacja) Edytowane 22 Kwietnia 2014 przez Płaski Bolo nie reklamujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 jakbyś pisał w profilu... jaka masz sieć, to było by to jasne.Pro po ten poradnik pisał ten sam autor co na tamtym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Płaski Bolo Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 nie zwróciłem uwagi na autora, najważniejsze że się udało, być może i tym sposobem powyżej by się udało gdyby powtórzyć instalację superus. Ale po trzech dniach walki nie mam już siły tego sprawdzać i zostaję przy tym co jest. Sorki za reklamę już się poprawiłem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2014 Ty z dodatkową blokadą możesz zrobić root i CWMI możesz wgrać rom na bazie stockasą takie oznaczenia jak LB - Locked bootloader i UB - unlocked bootloader Takie romy możesz wgrywać.Zawsze możesz pobrać starszą wersje systemu i ją zrootować, bez potrzebny bawienia się w/w metody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi