NeoCM Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 [Xperia L] ROOT na 4.1.2 i 4.2.2 UB & LB LB- Locked BootloaderUB- Unlocked Bootloader Modyfikacje wgrywacie na własne ryzyko!!!!Tracicie gwarancję używając n/w metodę. Zalecam dla osób bardziej zaawansowanych i instalację Flashtool na PC!!! Przed przystąpieniem:Zainstaluj sterowniki USBWłącz debugowanie USB (opcje programistyczne)Zatwierdź instalację plików z poza Google Play ROOT dla systemu 4.1.2 z LB Pobierz paczkę z ROOT-em.motochopper.zip Lub: Xperia_L_ROOT.zip Wypakuj ją na PC Podłącz telefon pod port USB w trybie debugowania USB Z paczki wybierz runme.bat Postępuj zgodnie z instrukcją Po zakończeniu macie ROOT-a! ROOT dla systemu 4.1.2 z UBPostępujemy identycznie jak z w/w metodą ROBIMY kopię zapasową kluczy, które podczas odblokowania bootloadera nam się wymażą - pobieramy program Backup-TA-9.10.zip Backup-TA-9.10.zip - wypakowujemy go - podłączamy urządzenie pod port USB w trybie debugowania - wybieramy plik .bat - postępujemy z instrukcją. - koniec Wykonujemy instrukcję z odblokowaniem bootloadera link będzie później!!!! Po zakończeniu musimy wgrać custom Kernel (używając flashtool-a) (który ma już root-a)http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2321550 Jeżeli nie możesz wgrać custom kernela, to wykonaj root-a używając motochopper j.w Opcjonalnie możemy przywrócić klucze z Backupu-TA Koniec, masz w pełni odblokowany bootloader i zrootowane urządzenie. *********************************************************************************************************ROOT dla systemu 4.2.2 z LBDo rootowania możecie użyć innego programu np vROOT http://www.mgyun.com/vroot lub spróbować z KingoROOT http://www.kingoapp.com/ Po zakończeniu sprawdzamy, czy mamy aplikację superuserJeżeli jest to możliwe, to odblokujcie bootloader, większa swoboda wgrywania plików. Sugerujcie się w/w metodą jak odblokować bootloaderROOT dla systemu 4.2.2 z UBPobierz paczkę do ROOT-aSU.zip Przenieś plik na integrall storage (nie umieszczaj w folderze!!!) Teraz używając flashtool-a musisz użyć custom kernel **http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2499061 LUBhttp://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2390831 one w sobie mają CWM!!! Po wgraniu przejdź w tryb recovery Podczas włączania klikaj na Volume+ Wgraj plik z rootem Reboot Możesz wgrać stockowy kernel przez flashtool, jeżeli byłby problemy z uruchomieniem.** nie używaj kernala vengeance 2.0+, gdyż nie działa później Wi-Fi Screen poglądowy jak umieścić custom kernel, staraj się mieć odhaczone opcje jak na screenie. xda: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2302700 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicetrashmen Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Masz telefon z orange ?I jaką operacje robiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekgol4 Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 nie mogę przejść w tryb recovery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 A masz zainstalowany Custom recovery ?Bo jak nie masz..to go nie uruchomisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mike696 Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Witam, mam pewien problem otóż udało mi się odblokować bootloadera, i teraz chciałbym zrobić root 4.2.2 UB, lecz nie rozumiem jak mam wgrać ten custom kernel za pomocą flashtoola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 9 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Kolego wystarczy się cofnąc do działu i w podpiętych jest taki temat http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/1909-instalacja-custom-kernela-na-xperia-l/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Download-er Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 O 9.09.2014o08:27, NeoCM napisał: Kolego wystarczy się cofnąc do działu i w podpiętych jest taki temat http://forum.cyanogenmod.pl/index.php/topic/1909-instalacja-custom-kernela-na-xperia-l/ Nadal nie wiem jak wgrać custom kernel, ponieważ te custom'y: Phantom-Kernel-r17.zip ThunderZap-4.16.zip są w innych formatach niż rozszerzenia dostępne w flashtool. Proszę o wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 @Download-er jeżeli plik jest zip instalacja powinna być przeprowadzona przez recovery. Możesz również wypakować i sprawdzić co jest w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 A może...trzeba wypakować taki kernel co? - Nie wpadł kolega na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Download-er Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 15 minut temu, Pawliniak napisał: @Download-er jeżeli plik jest zip instalacja powinna być przeprowadzona przez recovery. Możesz również wypakować i sprawdzić co jest w środku. Tzn. zamiast wgrywać tego kernela przez Flashtool to skopiować custom paczkę ZIP do głównego katalogu telefonu, a następnie uruchomić w trybie Recovery (Power & Vol +)? 5 minut temu, NeoCM napisał: A może...trzeba wypakować taki kernel co? - Nie wpadł kolega na to? Próbowałem tak ale tam w tej "paczce" nie ma 1 pliku tylko jest ich sporo. Ponadto z innymi rozszerzeniami niż Flashtool przewiduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Bo wiesz co... to są w miarę nowe kernele. Prędzej były w formacie img i zip. Wątek ewoluował. Hmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Download-er Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 2 minuty temu, NeoCM napisał: Bo wiesz co... to są w miarę nowe kernele. Prędzej były w formacie img i zip. Wątek ewoluował. Hmm No właśnie stąd to moje pytanie. Czyli obecnie tylko Tryb Recovery wchodzi w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Tu masz jak coś... Wymagany jest odblokowany bootloader http://forum.xda-developers.com/xperia-l/development/kernel-extended-stock-kernel-v6-t2321550 Ale możesz wgrać samo TWRP Recovery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Download-er Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 12 minut temu, NeoCM napisał: Tu masz jak coś... Wymagany jest odblokowany bootloader http://forum.xda-developers.com/xperia-l/development/kernel-extended-stock-kernel-v6-t2321550 Ale możesz wgrać samo TWRP Recovery. A co, te kernele w tym wątku się nie nadają? Czy ten z XDA ma od razu Root'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Padam już dziś na pysk.. Może inaczej.. co wykonałeś na telefonie? Masz odblokowany bootloader? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Download-er Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 2 minuty temu, NeoCM napisał: Padam już dziś na pysk.. Może inaczej.. co wykonałeś na telefonie? Masz odblokowany bootloader? Tak, bootloader unlock: done I próbuje go teraz zrootować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Kingo root próbowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Download-er Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 5 minut temu, NeoCM napisał: Kingo root próbowałeś? Tak i już nigdy więcej go nie zrobie, to jedna wielka ściema. A dlaczego na temat tych kerneli nie piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Kolego wgraj ten kernel Potem ten plik su.zip i tyle Na końcu wykonaj reboot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Download-er Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 16 minut temu, NeoCM napisał: Kolego wgraj ten kernel Potem ten plik su.zip i tyle Na końcu wykonaj reboot Najlepiej podaj mi zrootowanego softa, wgram go i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Kolego, sam sobie poszukaj. Podpowiadam jak mogę, to jeszcze źle. Ile można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Download-er Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 2 godziny temu, NeoCM napisał: Kolego, sam sobie poszukaj. Podpowiadam jak mogę, to jeszcze źle. Ile można. To nie jest tak, że mi wszystko nie pasuje, po prostu rootowałem już ten telefon kilkukrotnie różnymi sposobami, lecz bez skutku. Ten KingoROOT i VRoot to całkowita ściema. Wczoraj wgrałem zgodnie z poradnikiem: [Xperia L] TWRP Recovery 2.8.5.0 kernel openrecovery-twrp-2.8.4.0-taoshan.img po czym telefon przestał się włączać (Jak włączam tel to miga co kilka sekund taka niebieska grafika). Co teraz mam zrobić? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeoCM Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Kolego. U ciebie problem robi najnowszy soft. Wgraj np 4.1.2 - zrootuj go wgraj sobie jakieś twrp i wgraj inny stock. Xperie są takie upierdliwe, sam miałem 3 modele to wiem. Xpera Z też tak mi się zachowywała. Nerwów napsuje niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Download-er Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 8 godzin temu, NeoCM napisał: Kolego. U ciebie problem robi najnowszy soft. Wgraj np 4.1.2 - zrootuj go wgraj sobie jakieś twrp i wgraj inny stock. Xperie są takie upierdliwe, sam miałem 3 modele to wiem. Xpera Z też tak mi się zachowywała. Nerwów napsuje niestety No widzisz, sam masz świadomość tego, iż Xperie są upierdliwe jeżeli chodzi o ich modyfikowanie, a pomimo to napisałeś we wcześniejszym poście, że wciąż mi źle. Trochę ten tekst był nie na miejscu, bo w końcu fora od tego są by pomagać początkującym, tym bardziej, że nie uważam abym zadawał zbyt dużo pytań. Po prostu nie mam doświadczenia w modyfikowaniu telefonów, a mam świadomość tego, że źle przeprowadzone modyfikacje grożą trwałym uszkodzeniem telefonu, dlatego wychodzę z założenia, że lepiej 2 razy zapytać niż miałbym wyrzucić telefon do kosza. Co do Twoich wskazówek to jeżeli byś mógł to podaj konkretne pliki, które mam wgrać. Jak rozumiem mam je wgrać według takiej kolejności jak napisałeś: Wgrać starszą wersje stock'a (4.1.2) Przeprowadzić Root'a Wgrać Tryb Recovery (TWRP) Wgrać inny stock Tu od razu nasuwają mi się 3 pytania, mianowicie: Po co właściwie wgrywać po Root'cie ten Tryb Recovery, skoro t.j. już wcześniej pisałem potrzebuje tylko Root'a? Po co wgrywać po Root'cie jakiś inny soft (stock)? Jakiego Root'a polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi