borsuk_20 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Witam ponownie Jak w temacie: czy ma sens skręca procka do 800 MHZ na każdym rdzenu z rosnącą mocą procesory gdy zajdzie taka potrzeba dla oszczędności baterii?Wiem, że jest taka funkcja i jesem ciekawy czy to ma sens. Wiem, że są aplika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 aloisy Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Kernel musi to wspierać. Jak miałem Desire Z to z 800MHz wykręciłem 1,2GHz - to miało sens. Natomiast teraz mając LG L9 i mam 2x1GHz (ARM9) i nie widzę sensu. To pytanie sam sobie zadaj, jeżeli uważasz że telefon słabo chodzi - kręć. Ale wraz ze wzrostem mocy w sposób logarytmiczny wzrasta ciepło, pobór prądu i co najważniejsze trwałość procesora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 borsuk_20 Opublikowano 13 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 @upMi chodziło o to żeby zdusić procka ale dać mu możliwość zwiększenia mocy gdy zajdzie taka potrzeba. Wiem, że jeżeli jest coraz mocniejszy procesor to i bateria krócej trzyma i dlatego założyłem ten wątek żeby się dowiedzoeć czy to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dasiek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 @upMi chodziło o to żeby zdusić procka ale dać mu możliwość zwiększenia mocy gdy zajdzie taka potrzeba. Wiem, że jeżeli jest coraz mocniejszy procesor to i bateria krócej trzyma i dlatego założyłem ten wątek żeby się dowiedzoeć czy to ma sens.Jeśli chodzi o to że proc musi się "rozkręcić" dopiero wchodzi "na obroty" i można z tel korzystać - polecam aplikacje takie jak SetCPU i CPU Master - jeśli stwierdzisz że pomimo tego telefon nie spełnia Twoich oczekiwań - podkręć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 aloisy Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 jeśli stwierdzisz że pomimo tego telefon nie spełnia Twoich oczekiwań - podkręć.Lub zmień mu zażądce CPU - to też pomaga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 borsuk_20 Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 @up a czy zmniejszenie taktowania procesora i jeśli jest taka możliwość dania mu automatycznie możliwość zwiększenia swojej mocy gdy jest to potrzebne spowoduje, że mniej będzie ciągło baterii? Bo mi chodzi o to, żeby zmniejszyć taktowanie i automatycznie sam zwiększał moc procesora gdy jest to potrzebne. Wszystko po to, żeby przy mniejszej mocy mniej ciągło baterii. Wiem, ze ma takie ukyte opcję CyanogenMod 10.2 i dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 aloisy Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 czy zmniejszenie taktowania procesora i jeśli jest taka możliwość dania mu automatycznie możliwość zwiększenia swojej mocy gdy jest to potrzebne spowoduje, że mniej będzie ciągło baterii?Tak ale to się robi przez zażądcę - nie zmiejszamy tektowania tylko sposób zażądzania jego użycia.Bo mi chodzi o to, żeby zmniejszyć taktowanie i automatycznie sam zwiększał moc procesora gdy jest to potrzebne.Dokładnie tak.Wszystko po to, żeby przy mniejszej mocy mniej ciągło baterii. Wiem, ze ma takie ukyte opcję CyanogenMod 10.2 i dlatego pytam.Tak ale nie każdy. Niestety do niektórych telefonów brak jest sterowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 borsuk_20 Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 @upWłaśnie zauważyłem, że na moim s2 nie ma takiej możliwości z poziomu jakim daje CM 10.2. SetPCU ma mżliwość automatycznego zwiększenia mocy gdy jest to potrzebne, gdy tymczasem będzie w nim ustawione na np 800 Mhz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 aloisy Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 SetPCU ma mżliwość automatycznego zwiększenia mocy gdy jest to potrzebne, gdy tymczasem będzie w nim ustawione na np 800 Mhz?Nie - takiej opcji nie ma. Ustawiasz na np. 1GHz i dajesz -Powersave, wtenczas 1GHz zostanie użyty gdy długotrwale będziesz obciążać procesor. Jeżeli ustawisz 800MHz, wtenczas 1GHz nie zostanie wykorzystany nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 borsuk_20 Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 No nic zostaję przy standardowych ustawieniach i nie będę narazie niczego ruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
borsuk_20
Witam ponownie
Jak w temacie: czy ma sens skręca procka do 800 MHZ na każdym rdzenu z rosnącą mocą procesory gdy zajdzie taka potrzeba dla oszczędności baterii?
Wiem, że jest taka funkcja i jesem ciekawy czy to ma sens. Wiem, że są aplika
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi