dasiek Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Każdy , kto chce zacząć z Tworzeniem/Edycją Romów i kerneli musi przygotować miejsce pracy. Jednak pomimo że Windows to najpopularniejszy System Operacyjny wśród PC , mało które narzędzie go supportuje. Więc "Najlepszym" rozwiązaniem byłoby przeniesienie się z Windoswa na Linuxa. 1) Linux - a konkretnie Ubuntu na którym pracuje większość developerów - jest w pełni darmowy. Obraz płyty możemy ściągnąć za darmo z oficjalnej strony , a płytę z tymże systemem zamówić za grosze (w porównaniu do Licencji Windowsa)http://www.ubuntu.com/download/desktopJak już wspomniałem , jest on w pełni darmowy , możesz go ściągnąć , zgrać na płytę i rozpowszechniać. Co więcej , jego kod źródłowy jest w pełnie darmowy więc możesz go ściągnąć i modyfikować ale pamiętaj - nie możesz z niego czerpać korzyści (jedyne za co możesz pobrać opłatę to koszty nośnika cd/ dvd i ew "robocizny" ale biorąc pod uwagę że taki kombajn jak Linux został udostępniony darmowo szanujmy pracę drugiego człowieka - całą licencje znajdziesz o Tu )Jeśli planujesz zwykłe modernizacje romów bądź kompilacje Androida do wersji Froyo łącznie - możesz bez wahania instalować 32 bitową wersje. Jednak jeśli planujesz pracować pełną gębą na androidach Gingerbread i wyżej - zaopatrz się w wersje 64 bitową. Kompilacja GB i wyżej wymaga 64 bitowego JDK , którą nie można w logiczny sposób zainstalować na 32 bitowym systemie.Jeśli masz słabsze urządzenie pomyśl nad wersją 10.04. Oczywiście rekomendowane jest 12.04 ale słabsze urządzenia po prostu nie pociągną (mój laptop - 2 x 1.9 GHz , 1Gb Ram co godzine wyłączał się bez większego ogrzewania)Rozwiązanie to nie jest odpowiednie dla Graczy. Na Pingwiniastą platformę nie większości dobrych gier (nawet Steam nie supportuje fajnych. >.<)Dlatego Jeśli mamy dobrego kompa możemy Sobie pozwolić na Wirtualną maszynę. Tworzymy Komputer w Komputerze. Oczywiście wymaga sporo więcej to więcej niż Pentium 4 i 512 Ramu , a praca na nim może powodować nadmierne zdenerwowanie (Kiedy nasza maszyna będzie miała zbyt mało ramu bądź za mało rdzeni może nam pospolicie mulić) Mamy do wyboru 2 darmowe programy do wykonania maszynki - Microsoft Virtual Pc oraz VirtualBox . Na obu z nich Ubuntu działa , jednak Virtualbox ma więcej narzędzi do zarządzania maszyną (m.in na ilu rdzeniach ma działać nasza maszyna czego brakuje w VirtualPc) więc osobiście polecam go.Jeśli planujemy drobne zmiany w romie (dodać do Stockowego Roota, Modyfikacja kilku plików) Polecam program Cygwin. Na Chłopski rozum - to program który daje nam na windowsie "niektóre" opcje kombajnu jakim jest linuxowy Terminal. Jest on również darmowy , ściągnąć go mozemy z oficjalnej strony o Tu . Instalujemy jako zwykłą aplikacje. W nim bez problemu odpalimy Podstawowe Skrypty tj Kuchnie. Myślę że w mniejszy bądź większy sposób udało mi się "przybliżyć" możliwości i pomóc w wyborze stanowiska pracy. Źródło : cheq.cyanogenmod.pl 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
telefonomaniak Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 gdzie moge sprawdzić ile rdzeni ma mój komuter (stacjonarny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 mój stacjonarny : prawym klawiszem myszki na mój komputer -> Właściości i masz procesor. W Win & ja mam tak na czarno zaznaczyłem Info na temat procesora. Jest tam napisane X4 co oznacza 4 rdzenie. jak to Ci nie pomoże daj screena bądź łatwiejsza metoda. Wchodzisz w Menedżer zadań (ctrl + Shift + ESC) i wchodzisz w zakłądkę wydajność ja mam 4 okienka w histori użycia procesora = 4 rdzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeregowy Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 AMD E-450 (2x1,65Ghz) + 4gb RAM Pójdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aloisy Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Seria e nie jest demonem prędkości. Na kompilacje będziesz musiał poczekać... Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ml13 Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Gdy próbuję utworzyć wirtualną maszynę jest nawet nie wiem co, bo nigdy nie opanowałem jej. Jak tym się obsługiwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 ściągnij obraz płyty ubuntu (format iso) i w oknie "maszyny" montujesz takowy plik (devices -> CD/DVD Devices -> Chosse a Virtual Disk File) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ml13 Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Myślisz, że na 3 rdzeniowym procku (3x3.2Ghz) i 4GB ramu będzie dobrze chodziło? Bo z odpaleniem Androida kiedyś miałem problem.Obraz mam bo pomyślałem w pierwszej kolejności, że to jego wina.@edit : kurcze dalej nie mogę sobie z tym poradzić.... które dać?Gdy szukam obrazu nie widzi pliku iso, daje all filles to jest błąd w otwieraniu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Stawiałem na tym VirtualBox serwer jednak przy kompilacji romu jest problem gdyż potrzeba jest więcej pamięci wirtualnej (swap) której nie ma możliwości powiększenia w tym programie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dasiek Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 potrzeba jest więcej pamięci wirtualnej (swap) której nie ma możliwości powiększenia w tym programie to chyba można zrobić przez GParted już w ubuntu przy instalacji ^^, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawliniak Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Nie mam pojęcia czy jest taka możliwość, ale próbowałem wraz z "Grzesiek95112" różnych sposobów i nic nie działało. Proponuje na samym wstępie spróbować stworzyć/zwiększyć pamięci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi